Видни патриоти и родолюбци се събраха в историческата местност „Петрова нива“ в Странджа по повод Деня на Тракия, за да почетат подвига на българските войни, спечелили битката край Одрин и паметта на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили своята родова памет. Посещението на мястото се прави ежегодно по това време и в него винаги се включват много хора. Честването е инициирано от българския лекар проф. Иван Гаврилов, от кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев и от народния представител инж. Петър Кънев като съинициатор. На мястото дойдоха дарители и активни общественици, местни хора и гости, които заедно поднесоха венци и цветя на паметника, издигнат за да напомня за важната част от българската история.
Сред присъстващите бяха Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, директорът на Националния исторически музей към БАН доц. д-р Бони Петрунова, социологът проф. Иво Христовв, председателят на Тракийско дружество в Малко Търново „Дико Джелебов“ – Георги Бъклев. Те посетиха църквата „Света Петка“, разгледаха музейната експозиция и видяха богатата колекция от карти, сред които е изложена и първата карта на Тракия.
Денят на Тракия – 26 март е приет за един от дните в българския културно-исторически календар.
Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени.