Изпълнителното бюро на БСП – Бургас изразява своето възмущение от действията на дуото Bora Projekt, информация за които е публикувана във фейсбук страницата на Общинско радио „Гласът на Бургас“. От текста и снимките става ясно, че те са използвали Пантеона в Морската градина, за да представят своя нова концепция и да заснемат видеоклип към нея. За да реализират своя проект, са разположили озвучителна техника в централната част на монумента, а именно върху мястото, обособено за „Вечният огън“. Съгласни сме, че на младите хора трябва да се дават възможности за творчески изяви, но е важно това да става адекватно и отговорно.

Пантеонът е един от емблематичните паметници на Бургас. Построен е през 1981 година като мемориал на загиналите антифашисти. Считаме за недопустимо мястото да бъде използвано с комерсиална цел по този начин.

Припомняме, че през последните години нееднокатно в общественото пространство бяха дискутирани проблеми, свързани с експлоатацията на паметници, изградени за да бъде  отдадена почит към героите на България. Всеки път когато това се случи, по-голямата част от хората, участващи в дискусиите са категорични, че монументите, изградени за да се преклоним пред паметта на дедите ни, е нужно да бъдат пазени от каквито и да са подобни посегателства. Тревожно е, че в случая от Бургас сега, за действанията си, въпросните творци очевидно имат подкрепата на Община Бургас. Това е видно и от присъствието на представители на местната администрация в информационните материали, популяризиращи темата.

Въпреки случилото се, сме уверени, че нашата реакция ще доведе до адекватна намеса на местните власти, за да не се допускат отново подобни нелепи ситуации. Категорични сме, че и за в бъдеще не ще останем безучастни при подобни действия от страна на който и да било и ще бъдем непримирими към всеки волен или неволен опит паметта на героите да бъде осквернена.