На събитието присъстваха много граждани, дошли за да чуят прогнозите и анализите на изтъкнатия български професор

Политическият анализатор проф. Иво Христов проведе среща – разговор с жители и гости на Бургас на тема „България в окото на бурята“. Събитието се състоя в аулата на Бургаски свободен университет по инициатива на водача на листата на „БСП за България” за 2-ри МИР – Бургас инж. Петър Кънев.

Проф. Христов говори по теми, свързани с развитието на страната и засегна глобални въпроси от геополитически мащаб

Проф. Христов говори по теми, свързани с развитието на страната и засегна глобални въпроси от геополитически мащаб. Пред събралото се множество от хора на различна възраст той подчерта, че страната ни се намира на кръстопътя, на който се е намирала винаги – този път в контекста на войната в Украйна.

„Българите не осъзнават в каква екзистенциална ситуация се намират и изглежда няма сила, която да ги събуди за случващото се“, беше категоричен проф. Христов.

Срещата с проф. Христов се състоя по инициатива на водача на листата на „БСП за България” за 2-ри МИР – Бургас инж. Петър Кънев

„Ние сме там, където се трият двете големи геополитически плочи. Разместването им води до това, което се намира между тях. А ние сме точно там. И то в най-жалкото си състояние в последните десетилетия. Както като народ, така и като потенциал и шансове за излизане от ситуацията. Страната е практически деиндустриализирана. Не произвеждаме нищо, изпразнена е вътрешнодемографско. Притежава структурата на страна от Третия свят. Имаме силно развита столица и два града и половина, между които има пропаст. Българската територия съвсем спокойно може да изхранва 20 млн. човека. Тук обаче живеят 5 млн. и няма дори да коментирам тяхната структура”, заяви проф. Христов.

„Българският народ не е изкушен от голямата геополитика. Той е битов народ и преживява кухненски нещата, но има щастието да живее на геополитическия кръстопът. България е вратата на народите. През няколко поколения едно е осъдено да живее във вихъра на историята и нашето е такова. Живеем в свят, когато старият все още не си е отишъл, а новият още не е дошъл. Всички структури на стария свят отиват в миналото. Но не можем да опишем новия, защото не го познаваме. Той няма аналог”, коментира още изтъкнатия български професор.

Публиката имаше възможност да зададе много въпроси във връзка с представените данни и да получи по-обстойна информация за разискваните изключително сериозни проблеми

Акцент бе поставен върху състоянието на българското образование и нивото на обучение във висшите учебни заведения.

„България се намира на по-малко от 200 километра от една истинска война, започнала като локална, като регионална, но имаща абсолютно всички шансове да завърши като световна. Индикациите за вдигането на температурата на конфликта в Украйна са налице”, каза още проф. Иво Христов.

Публиката имаше възможност да зададе много въпроси във връзка с представените данни и да получи по-обстойна информация за разискваните изключително сериозни проблеми.

В срещата, освен водачът на листата за 2-ри МИР-Бургас на „БСП за България” инж. Петър Кънев се включиха областният председател на БСП  в Бургас Стойко Танков, общинският лидер на социалистите в морския град Живко Господинов, кандидати за народни представители от листата на коалицията, членове, симпатизанти на Българската социалистическа партия и много граждани, дошли за да чуят прогнозите и анализите.