Питане, свързано с ненавременна подмяна на печките на дърва и въглища с екологични уреди, отправи към кмета на Община Бургас общинският съветник от БСП – Бургас Васил Иванов.

В документа се казва: „Във връзка с програмата на Община Бургас „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово гр. Бургас“, която обхваща „Долно Езерово“, кв. „Лозово“ и к-с „Меден Рудник“ – зони А, Б, В и Районен център, комплексите „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“ и цели подмяна на печките на дърва и въглища с климатици или пелетни печки, граждани ми споделиха следните проблеми : На прага на зимния период хората все още не са получили своя уред, но за сметка на това още от юли месец са им били взети печките.“

Общинският съветник коментира, че така гражданите остават в безизходица – не знаят дали да си закупят пелети, дали да си закупят друг уред или да се откажат от програмата и да се отопляват на дърва.

„В разговорите, които провеждат с отговорните лица им се обяснява, че не могат да им кажат кога и в какви срокове ще им бъдат монтирани новите уреди, а екипите които монтирали палетни печки били 3 и не могат да смогнат“, е обяснено в питането.

„Други хора ми се оплакаха, че вече са им докарали пелетна печка и радиатори, но са били стоварени пред дома им и са им казали, когато си ги пренесат у тях да им се обадят, за да им ги монтират. Такива печки тежат между 150-200кг.“, констатирал е Васил Иванов.

Той иска писмен отговор на въпросите:

  • Как Община Бургас осъществява контрол дали фирмите изпълнители изпълняват задълженията си по договор и дали се спазват сроковете за монтаж?
  • Защо на са взети отоплителните уреди преди да са им монтирани нови отоплителни уреди?
  • Защо като най-замърсения район в Бургас кв. Долно Езерово не е с приоритет при подмяната на отоплителни уреди?
  • Има ли ангажимент фирмата изпълнител да внесе в домовете на хората отоплителните уреди?