Инж. Петър Кънев бе председател на комисията по икономическа политика в 43-ото и 44-ото НС, депутат 7 мандата от “БСП за България”, вицепрезидент на ПАЧИС. Председател на Съюз на печатарската индустрия в България

Бургас трябва да реши как ще се развива – като Созопол и Несебър, или ще търси баланс между индустрия и услуги, казва водачът на листата на “БСП за България” в региона

– За четвърти път сме в кампания, как се отразява това на избирателите, особено на фона на високите сметки и цените на храните, г-н Кънев? Какво ви казват хората, с които се срещате?

– Хората вече не вярват, че партиите са способни да преодолеят различията си (в рамките на своите виждания и идеологии) и да съставят правителство. Надявам се здравият разум да надделее. Особено в тази ситуация, когато освен кризата с газа, високите цени и задаващата се зима, имаме и променена ситуация в Украйна.

– Оптимист ли сте, че ще има правителство, след като партиите показват такава непоносимост една към друга?

– Не бих искал да коментирам варианти преди да се види разпределението на силите след 2.Х. Но в предишния кабинет БСП направи максимумът, който можа, за да изпълни програмата и ангажиментите си. По оценка и на нашите симпатизанти, и на нашите опоненти,

БСП стоеше най-стабилно

в тази четворна коалиция като капацитет за управление и експертиза. И би било полезно за България БСП да участва в следващ кабинет.

– Освен непрекъснатите срещи с граждани, вие сте и представител на бизнеса. Какво е най-спешното, което трябва да се направи за подпомагане на икономиката и хората?

– Като бивш шеф на икономическата комисия и участник във всички дебати по тези теми в парламента, първо бих посъветвал служебният кабинет да не пипа помощта за бизнеса в областта на енергетиката. Знаете, че в последния момент ние успяхме да постигнем цена за производителите на електроенергия от 250 лева, която, както всички специалисти твърдят, е достатъчна да покрива не само разходите им, но и възпроизводството им. Понеже чувам сигнали от някои от служебните министри за преразглеждане, им казвам: Не го правете, ще блокирате икономиката. И второ, намерете начин за блокиране цените на природния газ, което се коментира вече сериозно и в Европа.

Инфлацията до голяма степен е привнесена, но немалка част идва и от нашите проблеми в енергетиката.

БСП постигна много със социалния пакет

– никога не сме имали 22 милиарда. Което се дължи основно на БСП, Корнелия Нинова и Георги Гьоков, макар че някои от нашите предишни коалиционни партньори си го присвояват с клипчета и реклами. Но сега трябва да има по-сериозно внимание и помощ за нашето производство.

– Какво може още да се направи?

– БСП изведе основните задачи за първите 100 дни работа на кабинета: таван на някои цени; изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества; училища, болници и общини да се върнат на регулирания пазар на енергия, а не да бъдат на този на промишлените предприятия; да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната, както ни препоръчва и Европа; въвеждането на безплатни лекарства за деца до 14 г.; да се приеме определението за енергийно бедни; преизчисляване на пенсиите и увеличаване на вдовишката добавка. Така че – много неща могат да се направят, стига да има разбиране в едно бъдещо управление.

– Кои са основните проблеми на Бургас днес?

– Проблемите са много и изключително сериозни. Градът трябва да се определи в каква посока ще върви. Имам наблюдения от доста области и това е най-деиндустриализираният град у нас след 10.ХI.1989 г. В момента Бургас се развива по-скоро като Созопол и Несебър. Това ли е бъдещето на града – като център за услуги и курортни дейности?! Трябва да се направи програма, която да осигурява баланс между индустрия и услуги.

Проблеми са и обезлюдяването на Странджа,

магистрала “Черно море”, мигрантският натиск от Турция.

Бургас има още един много голям проблем, който е проблем и на България, свързан с рафинерията “Лукойл”. Забраната за внос на руски петрол от края на 2023 г. коренно променя работата на рафинерията. И независимо дали следващото правителство ще е редовно или служебно, това е една от първите задачи, с които трябва да се заеме.

Източник: www.24chasa.bg