Десетки родолюбци се събраха на знаковата поляна Петрова нива, за да отбележат Деня на Тракия и 109-ата годишнина от Одринската епопея.

Сред официалните гости бяха депутатът Петър Кънев, областният управител Стойко Танков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, големият родолюбец проф.Иван Гаврилов, който е един от най-добрите български хирурзи, д-р Стефан Пейков, неформалният кмет на Ченгене скеле Димитър Янчев и доста ентусиасти, включително цели семейства с малки деца.

Преди три години бе поставено началото на честванията на Деня на Тракия на знакова място в Странджа и без да има предварителна разгласа идват доста хора от целия регион.

„Събираме се за трета поредна година, за да отбележим Деня на Тракия, ставаме все повече, което няма как да не ме радва. Мястото е много подходящо. Да не забравяме, че съдбата на хилядите тракийски бежнци е отразена много добре в музея на Петрова нива. Още след Санстефанския мирен договор започва първото изселване на българите, голяма част от тях идват в региона. След Балканската война, стотици хиляди пристигат тук и Бургаска област става техен втори дом“, каза Петър Кънев, депутат от „БСП за България“ и зам.-председател на постоянната комисия по бюджет и иновации в 47-ото НС.

„Сърцето ми прелива заради това, че виждам все повече хора тук.  Много ми се иска в обозримо бъдеще тази поляна да е пълна не само на Илинден,  а и в Деня на Тракия“, заяви от своя страна проф  Иван Гаврилов.

„Не може да правим войни и не бива да ги правим, но може да пазим и съхраняваме паметта, история и гордостта си, да я предаваме на децата, защото народ, който няма история – няма и бъдеще“, допълни той.

Проф.Гаврилов отново направи щедро парично дарение за музея, а освен това дари и две уникални икони – едната за храма „Св.Петка“ на Петрова нива, а другата за църквата в Малко Търново.

Източник: flagman.bg