Интервю на 24chasa.bg

Петър Кънев е трети мандат депутат от левицата от гражданската квота. Председател на икономическата комисия в парламента. Наскоро бе избран за председател на икономическия комитет на ПА на Черноморската икономическа зона.

 

– Г-н Кънев, вие сте гражданска квота в БСП, но получихте най-много номинации от структурите в Бургаско, които ви пожелаха и за водач на листата. Как го заслужихте?

– Това е добра оценка за моята работа в Бургас и с местните партийни структури. През тези години съм се старал да помагам на бургазлии с всичко, с каквото мога – логистично, финансово, с подкрепа в личен план, и ще продължавам да го правя. Бях приятно изненадан, че имам най-много номинации от всички организации от областта и за депутат, и за водач на листата.

 

– В парламента работите добре с всички, и с колегите ви отдясно. Каква е тайната ви?

– Тайна няма. По-скоро има едно балансирано поведение, свързано с намиране на златната среда, когато се касае за решаване на определени проблеми. Винаги съм се старал да търся консенсус и общо решение. Не случайно в два парламента съм председател на комисията по икономическа политика и туризъм. Намирам общ език с всички и може би затова успяваме по-спокойно и балансирано да намираме решения на много проблеми.

 

– Не ревнуват ли колегите ви в БСП, че сте търсен човек в парламента?

– Не, по-скоро го оценяват позитивно. И това, че бях утвърден единодушно за водач на листата в Бургас от ръководството на БСП, показва, че ревност няма, а по-скоро добра оценка.

 

– За първи път правите предизборна кампания в пандемия. Какви са впечатленията ви?

– Цялата кампания е много странна. Хората са уплашени и свити в себе си. Липсва енергията, която е имало в предишни години.

 

– Адекватни ли са мерките на правителството в кризата?

– В медицински аспект няма да коментирам, защото правителството продължава да си играе на принципа проба – грешка. Няма да навлизам и в темата “ваксини”, защото проблемите са големи. По-скоро искам да коментирам икономическите мерки. Някои от тях ги приемам като добри – например грантовите схеми за безвъзмездна помощ на микро- и малки предприятия от 4 до 10 хиляди лева. Не беше обаче докрай добре отработена схемата 60:40. Винаги съм казвал, че тя трябва да бъде 60 или 80 към 0.

 

От самото начало предлагам да се използва НАП – за плащане на процент от приходите за определен период, когато държавата им затваря заведения или определени обекти. Това е най-лесното и гъвкаво решение и за съжаление, се прие едва преди няколко месеца.

 

Абсолютно безсмислено беше пускането на гаранцията от ББР и наливането на допълнителни 700 млн. лв. там, които се броят непрекъснато, че били помощ на бизнеса. Те бяха отпуснати като гаранция за търговските банки, но те нямат никакъв интерес някой да им дава банкови гаранции. Освен това не си мръднаха пръста да облекчат в документооборота кандидатстването на фирмите. Искам да похваля БНБ и търговските банки за решението за мораториум върху кредитите. Това беше изключително силна мярка, довела до разсрочването на кредити за почти 9 млрд. лв.

 

– Как ще коментирате обещанията на управляващите за следващия мандат – 500 евро минимална заплата, 1000 евро средна…?

– Ще започна с цитат на една жена, която много уважавам – покойния министър на финансите Христина Вучева, която казваше, че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. За съжаление, в последните години управляващите станаха самодостатъчни и дебатът в икономиката просто изчезна. Да, трябва да ги поздравя за влизането в ERM II, защото това е успех. Но ми прави впечатление, че управляващите вече боравят много яко с всичко в евро.

Първо, обещанието за 1000 евро средна работна заплата след 4 г., ще стане с тях или без тях. И в момента вече сме почти на 1500 лв. средна заплата.

Второ, някой е подвел премиера за опорката, че БВП ще стане 100 млрд. евро. Няма как да стане, тези сметки се учат в 9-и клас. В момента се размахват милиарди, а изчезна дебатът. Бих посъветвал управляващите малко по-спокойно и аргументирано да говорят за икономика.

 

– Каква е оценката ви за работата на отиващия си парламент?

– Не мога да бъда много ласкав в оценката по законодателната програма. Като се започне от това, че е НС с най-малко юристи, и се стигне до това, че законите се променят през преходните и заключителните разпоредби. Извадих си справка за работата на 44-ото НС до края на февруари и картинката е много тъжна. От 815 минали закона МС е вносител на 378. Без 104 ратификации излиза, че НС е разгледало само 274 закона на правителството. Срещу 437 закона на депутати. А когато внасят депутати, текстовете не минават на съгласуване през министерствата, нито на обществено обсъждане. И затова е целият този хаос, некомпетентност и непрофесионализъм в законите. И затова се налага на няколко месеца всичко прието да се поправя отново. Пълен абсурд е така да се правят закони.