Водещ: БСП беше на консултации при президента по повод предстоящите избори, които започнаха със заявката, че между двете страни – БСП и президент, няма конфликт.
Г-н Зафиров, защо беше нужна такава декларативност?
Атанас Зафиров: Едва ли това би трябвало да се превръща в акцент на вчерашната среща. С вчерашните консултации при президента ние показахме как трябва да се води диалогът между институциите и политическите субекти, в случая президентската и ръководството на най-голямата опозиционна партия в България. Една хубава, ползотворна среща с няколко акцента. Въпросът, който поставихте, в пълна степен затвори една тема, която от известно време битува в публичното пространство, а именно за наличие на някакъв конфликт между БСП и президентската институция. Смятам вчера ясно и категорично, още в началото на срещата, беше показано, че такъв конфликт няма. Нещо повече, пак казвам, срещата премина в много диалогичен и ползотворен ритъм, при който беше установено, че с президента имаме общи цели. Най-важната безспорно от тях е задачата да се създадат такива предпоставки за провеждане на предстоящите два избора. Защото някак си акцента се слага само на парламентарните, но нека не забравяме, че през тази година предстоят два избора, в това число и президентски. Правилата, които сега институциите залагат, би трябвало да важат и за двата. Най-важната задача безспорно трябва да бъде запазването здравето и живота на нашите съграждани като в същото време да се опитаме да дадем механизми за максимална избирателна активност. От друга страна това би позволило да се изпълни другата задача, която стои пред левицата, а именно да се промени този порочен модел на управление, на който ние вече 4 години сме категорична опозиция.
Водещ: Сам казахте, че предстоят два избора тази година. Интересът за отношенията между БСП и президента е предизвикан именно заради втория избор, който предстои – за президент. Създаде се определено усещане, че има напрежение между левицата и президента, която го издигна и застана зад него на предишните президентски избори. Има ли на този етап решение дали на следващия президентски вот БСП ще застане зад кандидатурата на настоящия президент?
Атанас Зафиров: Да, за това казах, радвам се, че вчерашната среща показа категорично, че…
Водещ: Това означава ли, че БСП вече има решение за подкрепа на президента Радев?
Атанас Зафиров: В БСП има процедури, които се спазват. След парламентарните избори предстои цикъл от процедури, в които и този въпрос ще бъде на дневен ред.
Водещ: Важно ли е за БСП кога ще бъдат парламентарните избори, самата дата, която също беше обект на дискусии?
Атанас Зафиров: Вчера декларирахме, че БСП ще се съобрази с всяка законна дата. Ние няма да се месим в приоритета на Президентството за определяне на датата. БСП е готова за избори по всяко време. В този ред на мисли датата е без значение. Но пак казвам, най-важното: трябва да се създадат предпоставки и да има достатъчно време, ако се правят някакви промени, въпреки че ние сме принципен противник на промени в Избирателния кодекс в последния момент, защото те винаги са показвали своята неефективност и в голяма част са обслужвали управляващата партия, в случая ГЕРБ, но с оглед на обстановката може би ще се наложи да бъдат направени такива промени. Най-важното е, така да бъдат направени, че освен здравето и избирателната активност, трябва да гарантират и прозрачността, честността на тези избори, така че резултатите от тях да изразяват реалната воля на българските граждани.
Водещ: Какво е отношение на БСП към идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина?
Атанас Зафиров: Ние от една страна заставаме зад идеята за висока избирателна активност, която да включи и нашите съграждани в чужбина. Наясно сме за всички трудности, които стоят пред тях, в това число и изтекли документи за самоличност, трудности при организиране на местата за гласуване – много от тези места вече са на практика в условията на локдаун, редица други пречки, които не биха позволили на нашите съграждани да упражнят своето демократично право на вот. Заради това от една страна подкрепяме създаването на многомандатен избирателен район за нашите граждани в чужбина. В същото време си даваме ясна сметка, че добрата идея за гласуване по пощата, която принципно би трябвало да бъде подложена на сериозен анализ в българското общество, в който сме склонни активно да участваме, няма как да бъде приложена в момента дотолкова, доколкото не беше приета активната регистрация, въпреки нашите многократни настоявания. Ако тази активна регистрация беше факт, тогава можеше да се осъществи и това гласуване по пощата. Сега, дори то да бъде по някакъв начин вкарано в някакви промени, за съжаление то ще остане само едно добро намерение, само на хартия. Активната регистрация беше инструментът, който от една страна можеше да гарантира гласуване по пощата, и от друга щеше да помогне за другия голям проблем в целия избирателен процес, именно наличието на мъртви души. Управляващите отново показаха, че нямат никаква политическа воля да се справят с този изключително тревожен елемент. Наясно сме, че мъртвите души са основен проблем и той отново ще бъде на дневен ред и в тези избори за съжаление.
Водещ: Корнелия Нинова вчера отново изложи тезата на БСП, че партията категорично подкрепя машинното гласуване. Имате ли опасения, че твърде малко от електората на БСП ще се възползва от него?
Атанас Зафиров: Не, аз тук не бих слагал никакви ограничители. Хората са достатъчно интелигентни, достатъчно информирани. Нещо повече, въвеждането на машинното гласуване е последователна битка на БСП. Това в голяма степен би спряло манипулациите, на които сме свидетели на всеки избор, би гарантирало честност и прозрачност на вота. За съжаление и тук управляващите показват последователна политика, а именно системен отказ за въвеждане на правила. Какво имам предвид: и в машинно гласуване станахме свидетели как тази идея, която иначе среща декларативно подкрепа от управлението, беше опорочена с въвеждането на възможността за двойно гласуване. Нещо повече, до момента все още няма подписан договор с доставчиците на машини и оборудване, не е ясно какъв ще бъде контролът – редица неща остават неясни, а времето за съжаление напредва. Подобно е поведението на управляващите и по отношение на условията за гласуване в епидемична обстановка – те близо 6 месеца отказват упорито да въведат, и това беше също изтъкнато вчера на консултациите при президента, националния пандемичен план, и сега някак си като че ли всички се учудваме защо липсва дори здравен протокол, по който ще бъдат проведени тези избори. Това показва системно поведение, което в голяма степен има интерес от създаването на административен хаос около предстоящите избори, което би позволило най-накрая, знаете, резултатите да бъдат преброени „по правилния“ начин в „Информационно обслужване“, което да доведе до резултата, който управляващите очакват. Това не е в интерес на българските граждани обаче.
Водещ: Първо дата за изборите, насрочена от президента, или първо здравен протокол за вота трябва да има?
Атанас Зафиров: Няма да се месим в датата на изборите. Това е изцяло в прерогативите на президентската институция и не бих си позволил да степенувам по важност тези два въпроса. Безспорно липсата на здравен протокол в огромна степен създава несигурност, страх, неяснота, затруднява на максимална степен провеждането на предварителната подготовка за участие в изборите.
Водещ: Очаквате ли, че колкото по-рано бъдат насрочени тези избори, толкова по-ниска ще бъде избирателната активност?
Атанас Зафиров: Аз смятам, че процесите в българското общество са толкова узрели, нагласите за промяна са толкова силни, че датата за провеждане на избори не е от толкова голямо значение по отношение и на избирателна активност и на резултатите от тези избори. В малкото оставащо време на този парламент, въпреки че той е вече напълно делегитимиран, изпразнен от съдържание, но едно от малкото неща, които биха осмислили неговото съществуване, е именно гласуването на такива законови поправки, които биха позволили в максимална степен нашите съграждани да имат възможност да упражнят правото си на вот, без да се страхуват за своето здраве и за това, че вотът им може да бъде откраднат.
Водещ: Както многократно е ставало ясно, онова, което дава истинска легитимност на едни или други избори, независимо при какви правила се провеждат, е високата избирателна активност, която не може да бъде победена от купен вот, от подправени протоколи или каквото и да било.
Атанас Зафиров: За съжаление тя може да бъде победена и от съвсем други обстоятелства. В случая дори и сега, когато водим разговора с вас, България е под вода. Български граждани бедстват за пореден път изоставени от собствената си държава. И нали разбирате, в една такава обстановка, която видимо ще се усложнява, малко е трудно да се говори на хората за светлото бъдеще и за нуждата от гражданска активност, когато огромна част от нашите съграждани в момента са притеснени, на пътя, с грижа за оцеляването си. Някак си нещата като че ли започват да придобиват един доста завършен вид.
Водещ: В интерес на обективността трябва да кажем, че министър-председателят Бойко Борисов декларира, че всички материални щети от наводнението ще бъдат компенсирани от държавата.
Атанас Зафиров: Това е как да кажа поредната лъжа. Те още не са изплатени компенсациите на хората от Бисер и „Аспарухово“. Хората в Мизия, спомняте си, вече колко време мина оттогава, получиха една малка сума. Сега чувам, че ще се дават 375 лева на пострадалите. Аз не мога да си представя, ако къщата ти е залята с вода, за какво би ти стигнала такава сума. Знаете ли, нещо повече, преди само няколко седмици бяхме свидетели на едно драстично увеличение цената на водата в страната. Тогава с циничен аргумент държавният регулатор излезе с позиция, в която доста цинично се казва, че това е добре, защото видите ли това означавало, че ВиК дружествата са изпълнени своите инвестиционни програми. Защо тогава България е под вода, защо шахтите в големите градове преливат и каква точно инвестиционна програма е изпълнена? Ние сме свидетели на системен подход по отношение на ВиК сектора. Когато българската държава, това управление разбере, че водата е един стратегически ресурс, който с това си качество е обект и националната сигурност, и едва когато отношението към сектора стане адекватно на тази констатация, тогава вече можем да бъдем свидетели на нещо по-различно. Дотогава виждате на какво сме свидетели: наливане на немалки средства в сектора, огромни разхищения и явно нулева ефективност, в същото време хора на улицата. Нали разбирате, връщам разговора към началото: всички хора, които следващите няколко месеца ще трябва да се погрижат за насъщния, за жилището си, за елементарните си човешки житейски нужди, ще бъде много трудно да бъдат елемент от голямата предизборна кампания, която ще реши съдбата на България за следващите бих казал дори десетилетия.
Водещ: Какви ще бъдат приоритетите на левицата в последната сесия на този парламент, във времето до изборите?
Атанас Зафиров: Едното от нещата, за които си струва да се работи в този парламент, са промените в Избирателния кодекс. Има и още нещо: мерките на правителството по отношение на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия, където се очакват огромни средства за България. Като че ли ставаме свидетели на действия, които не отговарят на заложените цели в този план. Това определено крие риск от загуба на средства. Това е нещо, върху което си струва да се дебатира в българския парламент. Този план стъпва върху Националната програма за развитие 2030, където има няколко стратегически цели, те са правилни. Там се говори за ускорено икономическо развитие, демографски подем, намаляване на неравенството. Тоест, ние трябва да имаме пълно покриване на заложените цели и мерките, които се разписват по отношение усвояване на средствата от Европейската комисия. За съжаление четирите основни стълба, които са заложени в плана, в доста голяма степен не се покриват със заложените в тази програма три основни цели. По-специално аз имам наблюдение върху борбата с неравенството и демографска криза. Така че това е нещото, върху което си струва да работят българските законодатели. Това ще бъде един от приоритетите на левицата.
Искам да припомня и факта, че беше създадена парламентарна комисия, която трябваше да следи, за разходването на средства по отношение борбата с Ковид. Ръководството на комисията беше дадено на друга политическа сила, макар да беше сформирана по настояване на БСП. За съжаление тази комисия все още дори не е стартирала, тя се е събрала един-единствен път само за да се учреди. Мисля че тези огромни средства, които се разходват, трябва да бъдат на вниманието на българските парламентаристи. Ние сме единствената партия, която до момента е излязла с предизборна програма – Визия за България. Това е нашият стратегически документ за България, който търпи в момента надграждане и развитие. В него са заложени няколко основни стълба, които ще продължим да защитаваме: здравеопазване, образование, борба с неравенства, социални придобивки, увеличение на доходите. Това са неща, които ще бъдат на дневен ред пред левицата в следващите няколко месеца.
Водещ: Самостоятелно или в коалиция БСП отива на предстоящите парламентарни избори?
Атанас Зафиров: Имаме два вида коалиции: предизборни и следизборни. БСП така или иначе е в коалиция. Знаете, че в нашата коалиция са 5 традиционни партии, с които продължаваме нашите отношения. БСП от години е лидер в лявото политическо пространство, и като такъв сме свидетели през последните месеци на засилен интерес от партии и организации от лявото и ляво-центристко политическо пространство за диалог. Срещите са много динамични, предстоят няколко кръгли маси за гарантиране честността на изборите, на който в следващите няколко дни ще поканим широк спектър от партии и организации. А оттам нататък предстои нашите колективни органи да вземат решение за формата на явяване – това ще стане до средата на следващия месец. Но в голяма степен с увереност мога да кажа, че важните разговори, коалиционни в това число, предстоят след парламентарните избори.
Водещ: Още повече на фона на социологическите проучвания, че нито една от партиите, които ще влязат в следващия парламент, няма да има достатъчно мнозинство, за да сформира сама правителство.
Атанас Зафиров: БСП се бори за победа на тези избори и за мандат за сформиране на кабинет.

Росица АНГЕЛОВА