Таксите за детски градини в община Бургас да бъдат намалени от 50 лв месечно на 40 лв или на 30 лв предложиха съветниците от БСП. Предложението им беше отхвърлено, а вносителите бяха обвинени в тежък популизъм и в даването на евтини предизборни обещания. Ето и коментарът на общинският лидер на БСП Николай Тишев

Опонентите ви от ГЕРБ ви определиха като демагог и популист заради предложението ви да бъде намалено равнището на таксата за детските градини. За да отхвърлите такива квалификации как ще докажете, че не предлагате нещо, което ще доведе до „дупка” и дефицит в бюджета?

Това не би създало никакъв дефицит, тъй като това е въпрос на бюджет. Не става дума за лишаване на децата от това да ядат качествени храни или да не бъде топло в детските градини. Ако говорим на тази плоскост като демагози, то тогава в Приморско от тази година децата ще стоят на студено и няма да имат първо, второ и трето хранене, също така няма да се полагат никакви грижи за тях, тъй като в Приморко таксите са отменени изобщо. От 30 лева вече са 0 лева. Ние трябва да взимаме пример от такива общини, а не от други, в които таксите били високи.

А откъде ще покриете разликата от 475 000 лв или от 950 000 лв, която би се получила в зависимост от приетия вариант на вашето предложение?

А пари за запълване и кърпежи на дупки по улиците в размер над 9 млн лв откъде ще се вземат? От същото място. Аз дадох пример, че в бюджет 2017 год. ще има над 3 млн лв допълнителни приходи. Само от увеличение на данъка за възмездно придобиване на имуществото…от това перо ще има 2 млн лв. От новия данък върху такситата, който влиза в сила от тази година ще има също 500 000 лв, а от цялостното увеличаване на местните такси, оттам също има около половин милион лева.  Тази година общината ще има 3 млн лв допълнителен приход, с който не е разполагала през 2016 год.  Нормално е поне една малка част от тези пари да бъдат върнати към бургазлии и по-точно към онези, които имат най-голяма нужда, младите семейства с деца. Те разделят своя семеен бюджет не на броя на възрастните, а и на броя на децата си.

Смятате ли, че преди да се проведат изборите такива предложения изобщо могат да бъдат приети?
Тук няма никаква връзка с изборите. Това предложение сме го заложили още през 2015 год на местните избори.  Предложихме го септември 2016 год, когато имаше корекция на бюджета. Без аргументи беше отхвърлено. Затова този път направихме подписка между гражданите, а подписите ги събирахме пред самите детски градини. Бургазлии показаха ясно своята воля. Тук няма никакъв популизъм, а мисъл за младите семейства и за децата, защото те са бъдещето на Бургас.