„В законопроекта за актуализация на държавния бюджет няма предвиден нито един лев за българските общини. На всички трябва да е ясно, че общините в момента нямат никакви приходи, защото никой не излиза и не плаща местни данъци и такси. Както знаете, основните приходи в общините, особено от физическите лица, постъпват през месеците март и април. Откъде да ги вземат тези средства, след като никой не излиза заради карантината или заради страх от COVID – 19“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев по време на обсъжданията за актуализация на бюджета.

Като пример Тишев даде Община Бургас, където събраните приходи са със 70% по-малко, в сравнение със същия период преди една година. Той попита: Как помагаме на черноморските общини, на които 80% от собствените приходи идват от летния туристически сезон?

„Българските общини вървят към финансов колапс. Ако в държавния бюджет все още капят приходи от ДДС и от други възможни източници, то при общините не е така“, подчерта Тишев.

По думите му, общините също са на първа линия в борбата с вируса. Те осигуряват храна за безработните, за социално слабите, осигуряват дарения за държавни и общински болници, дори и за обществения транспорт, който в момента е натоварен да прави повече превози с по-малко пътници, т.е. да излиза на загуба.

„И още нещо интересно – в предложението за актуализация на бюджета  не се забелязва някаква корекция в капиталовите разходи. Трябва да се оставят скъпите разходи настрана и да се залагат такива разходи, които са точно предвидени за настоящата ситуация. Ние нищо подобно не виждаме“, посочи още народният представител.

„Това че в предложението за актуализация на бюджета няма промяна на разходите за трансфер към общините, това е неадекватна реакция на реалната ситуация в страната“, заяви в заключение Николай Тишев.