„Предлагаме намаляване с по 500 лева за всяко дете от данъчната основа на месец на работещи родители, което означава 50 лв. повече да остават във всяко семейство. На годишна база това са 600 лв. Това е социална политика. Това е политика, мярка срещу демографската криза“, заяви народният представител от “БСП за България” Николай Тишев по време на дебатите по предложенията на левицата в данъчните закони. Той коментира, че и в момента „облекчението“ за дете на месец е 1,66 лв.

„Някой може ли да каже с тези 1,66 лв. на месец какво може да купи един родител на своето дете“, посочи Тишев. По думите му, държавата трябва да помогне на младите хора и младите семейства с данъчни облекчения, ако иска да ги задържи тук, а не да заминат и създават добавена стойност в чужбина, децата им да се раждат там, а България малко по малко да се обезлюдява.

Народният представител посочи и друго предложение, направено от левицата, а именно – една пета от размера на данъците върху доходите на физическите лица с постоянен адрес да остава в общините, както и една десета от размера на внесения ДДС от обекти за търговия на дребно. Това се прави, за да се финансират българските общини. В края на всяка данъчна година се оказва, че държавният бюджет винаги е на излишък, а общинските бюджети винаги са хронично недофинансирани. „Всяка година държавата делегира все повече и повече задължения на общините, без това да е подплатено с каквото и да е финансиране. Правим това предложение, за да не се налага кметовете да се нареждат пред Министерството на финансите и да просят средства за допълнително финансиране, както и да  се прекрати практиката министър-председателят, с тези прословути Постановления на Министерски съвет, да отпуска милостиня за българските общини и то само за определени от тях. Това е неприемливо и неправомерно. Винаги сме твърдели, че общините трябва да станат финансово независими и това трябва да се случи с промяна на законодателството“, каза в заключение Николай Тишев.