Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „Археологически разкопки и проучвания в Странджа и Южното Черноморие“. Срещата се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ и нейния председател – народният представител инж. Петър Кънев за петнадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на Областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.
Форумът започна с отдаване на почит на Пламен Крайски, който преди да ни напусне завинаги, бе председател на Обществения съвет на сдружението. Присъстващите запазихa минута мълчание и отново си спомнихa за големия учен, деец на изкуството, литературата, историята, основател на кръг „Будител“, един от създателите на вестник „Демокрация“, заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” , човек с огромен принос към науката и музейното дeло.
На събитието присъстваха председателят на Сдружение „Черноморска Странджа” инж. Петър Кънев, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, член.-кор. на БАН Иван Гранитски и тракологът Иван Маразов, народният представител проф. дин Станислав Станилов, доц. д-р Бони Петрунова – НИМ, проф. дин Иван Илчев, доц. д-р Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов. Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, а също и бившият градоначалник на Ахтопол Бисер Колев.
Тържестрен водосвет беше отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски Епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец“.
„Винаги съм уважавал достойните хора, които правят нещо за обществото, а не само за себе си. Днес съм тук от уважение към Вас, към вашите идеи и това, което правите за Странджа“, поздрави присъстващите  Областния управител Вълчо Чолаков.
„Събираме се за петнадесети път. С Пламен Крайски избрахме октомврийско-ноемврийските сбирки да бъдат на теми, свързани с културно-историческото наследство на черноморския регион на Странджа. Продължаваме да спазваме тази традиция. Не случайно и днешната тема на докладите е обвързана с археологически проучвания от Странджа и Южното Черноморие”, каза в своето приветствено слово председателят на Сдружение „Черноморска Странджа” инж. Петър Кънев.

По време на форума д-р Калин Димитров, разказа за подводните проучвания в устието на река Ропотомо през 2019 година. Археологът Димитър Недев запозна присъстващите с най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. д-р Христо Прешленов представи доклади за изследванията в Месембрия/Несебър и Деултум/Дебелт. За живота в древния пристанищен град, който някога се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, говори доц. д-р Валери Йотов. Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи факти за най-новите проучвания в крепостта Русокастро. Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доц. д-р Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха сред лекторите на кръглата маса. Водещ на форума бе изтъкнатия учен и познавач на историята д-р Атанас Орачев,  председател на Научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа“.