„Защо Общината харчи 250 хил. лева, за да поддържа филиала на Националната художествена академия?”  Този въпрос зададе председателят на Постоянната комисия по обществен ред и общински съветник от БСП-Бургас Евгений Мосинов на Златина Караиванова, директор на дирекция „Бюджет и финанси” към Община Бургас, по време на заседание на Комисията. „Първоначално останах с впечатление, че НХА кипи от мерак да се пренесе в Бургас, но сега виждам, че в промените на бюджета е предвидено да се насочи сериозна сума към филиала й. Това означава ли, че този филиал е на наша издръжка?”, запита още Мосинов.

Според Златина Караиванова сумата била еднократна и се налагало дофинансиране, защото Академията е разпределила бюджета си за 2018 година и няма достатъчно средства. „Скъпо удоволствие! По този начин можеше да пренесем на брега на морето още няколко университета” – репликира Евгений Мосинов.

Според него, средствата можело да се насочат към други приоритетни дейности, защото и без това във филиала тази година са приети само 40 студенти. „С това финансиране можеше да се ремонтират две улици”, смята общинският съветник.