„Посещението на президента Румен Радев в Русия бе изключително важно. От срещите, на които присъствах- и с президента на Русия, и с нейния министър-председател, останах с впечатлението, че те преминаха в много сърдечен дух.” Това заяви председателят на икономическата комисия в парламента и народен представител от „БСП за България” Петър Кънев пред БНР.

По думите му състоялият се там работен обяд е протекъл също много интересно. „От руска страна бяха четирима министри. Президентът Путин им даваше думата на всеки от тях, за да резюмират какво е отношението между страните ни в областта на културата, транспорта, икономиката. Коментираше се темата за лицензионните режими, туризма, изграждането на АЕЦ „Белене”, обясни Кънев.

По време на срещите е било заявено от руска страна, че нашият отказ от Южен поток им е струвал 800 млн. долара. „България трябва да намери своето място в чисто икономически план. Сега е моментът да поставим нашите условия по-категорично”, посочи народният представител. Той смята, че по-скоро се мисли в посока – отклоняване на част от капацитета на втората турска тръба към България. Според него се вижда и че от Западна Европа вече има желание за водене на преговори с Русия. „Даваме си сметка, че страната ни може да бъде заобиколена и от газови, и от транспортни коридори и сега точно е моментът да действаме. Трябва да видим къде са българските интереси и да ги отстояваме”, каза също Кънев.