„Министър Нанков директно заяви, че подкрепя създаването на 4 района (вкл. Черноморски). Каквото и да говорят представителите на ГЕРБ, той е човекът, който ще внесе промените в закона в Министерски съвет, а след това в парламента. Каквото и предложение за райониране да направи правителството на ГЕРБ, не трябва да позволим Варна да стане шапка на Бургас“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП Николай Тишев след състоялата се среща в парламента с регионалния министър Николай Нанков, на която присъстваха всички бургаски депутати и кметът на Бургас Димитър Николов.

Поводът за срещата бе притеснението, че Югоизточният регион може да премине в Черноморски, в който обаче Бургас ще загуби водещата си роля за кохезионните фондове на Европейския съюз и ще трябва да се състезава с Варна. За това алармираха още преди седмица бургаските социалисти на извънредна пресконференция.

След въпросната среща министър Нанков е казал, че ще се съобрази с аргументите на бургаските народни представители и Югоизточният регион няма да бъде пипан.

Николай Тишев обаче разказа, че по време на разговорите вътре, министърът съвсем не е бил убеден в това – той одобрявал именно въпросното разделение на страната – на 4 района, единият от които събира Варна и Бургас в един – Черноморски. Според него, министър Нанков  е склонил само за пред бургаския кмет и за пред бургаските депутати, тъй като са заинтересована страна. „Министърът се опитва да лавира, но много добре стана ясно, че той е поддръжник именно на това райониране, което е предложено от министерството му“, подчерта народният представител. Той е убеден, че ако това райониране мине през Министерски съвет и депутатите от ГЕРБ ще „клекнат“, тъй като това е волята на партията им. „Този разговор премина в алабализми за пред нас. Групата на БСП ще се бори докрай, за да остане сегашното райониране, според което Бургас е център на Югоизточния регион“ – посочи още Тишев.

Неговият колега инж. Петър Кънев също коментира темата, като я определи за изключително деликатна.

„Министър Нанков сподели негово лично мнение, че той би предпочел да има само четири зони, с което ние категорично не сме съгласни. За нас добрият вариант е да са пет или шест зони. Още повече, че българите сме царе да разваляме нещо, което работи и истината е, че сегашната икономическа зона с център Бургас работи много добре и не създава никакви проблеми”, заяви Кънев и допълни: „Мисля, че министърът разбра, че на този етап за него не е най-доброто решение да дискутира тази тема, защото според нас е рано. Нека да излязат до края на тази година новите условия за европейско финансиране – по какъв начин, с какви политики, по какви програми – все пак се касае за след 2020 г., и тогава да седнем да коментираме. В края на краищата не може, за да решаваме проблемите на една София, да ощетяваме няколко други области, защото предложението за четири зони всъщност е по молба на София. Ние сме категорични, че трябва да останат пет или шест зони и Бургас да остане център на една от тези зони“.