Показният разстрел на бизнесмен, както и шесторното убийство в Нови Искър са изключително неприятни факти. Определено, случващото се подкрепя твърденията, че България е държавата с най-голям процент на корупция и престъпност, това коментира в предаването „КОД 11-13“ по BiT евродепутатът Момчил Неков.

„Корупцията е тема, която винаги се е замитала или оставала встрани. Това са основополагащи проблеми, а ние се опитваме да бъдем медиатори между Турция и ЕС, без да се замислим каква сметка ще платим“, допълни евродепутатът. „Макрон, преди 2-3 дни, каза, че влизането на Турция в ЕС е илюзорно, а нашият премиер вчера се обяви за медиатор между ЕС и Турция.“, каза Момчил Неков. Турция цели влизане на европейския пазар, тоест тя има икономически интереси, но не иска да приеме основни норми и ценности на ЕС, същевременно Турция ни е съсед и ние трябва да поддържаме добри междусъседски отношения.

Българското Европредседателство ще е водещата тема за 2018 г. Трябва да отбележа, че то е нормална административна процедура. Всички държави, членове на ЕС, минават през нея. България ще бъде на фокус и трябва да се възползваме от това. Хубаво е да използваме това насочено внимание, за да поставим някои наши проблеми.

„Ако питате повечето хора в момента с какво свързват Европредседателството ще ви кажат- ремонтът на НДК и ограничаване на движението в София“, каза още евродепутатът.

Една от основните ми задачи като евродепутат е да подпомогна законодателна инициатива за двойния стандарт при храните. „Различното качество на храните в ЕС е корпоративен расизъм. Самият Юнкер също призна, че има такъв проблем. Затова, сега пишем доклад, който може да реши този проблем. ЕС трябва да сложи край на двойния стандарт при храните“, обясни Неков.

Смятам, че сега е моментът, по време на Европредседателството, България да приеме Закон за доброволчеството. Факт е, че България и Словения са страните в Европа, които нямат законова рамка за доброволчеството, коментира евродепутатът.

Неков коментира и друга наболяла в обществото тема, тази за Истанбулската конвенция. Около 35% от жените по света са били подложени на физическо или сексуално насилие през 2016 г., според Световната здравна организация. „Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие“, в този аспект аз подкрепих Истанбулската конвенция с гласуването си през септември 2017 г., защото насилието не може и не трябва да бъде толерирано, а Конвенцията осигурява защита срещу домашното насилие и насилието срещу жени, каза Момчил Неков.