„Партията на европейските социалисти категорично подкрепя европейската интергация на страните от Западните Балкани. Това е важно както за тях, така и за самия ЕС и за региона. На днешната конференция искаме да чуем вас – левите премиери и лидери на партии – какви са предизвикателствата пред вашите страни и правителства.

Амбицията ни е да организираме голяма среща в София по време на българското председателство догодина, на която заедно с премиерите от нашето политическо семейство да предложим конкретна Пътна карта за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Тази Пътна карта ще има две части. Първата – политическата част – ще се отнася до процеса на приесъединяване на държавите от региона. Втората – икономическата част – ще даде перспектива за хората – ясни ангажименти относно инфраструтурни и транспортни проекти, инвестиции, както и предложението за включване на страните в европейското пространство, свободно от роуминг такси. Така вашите граждани ще могат осезаемо да почувстват ползите от влизането на държавите им в Съюза.

Сега има прозорец от възможности. Затова, ние ще настояваме да бъде приета Софийска декларация по време на срещата на върха у нас догодина, която да включва и конкретните предложения от Пътната карта. “

Това заяви Сергей Станишев по време на Балканската конференция, организирана от ПЕС в Сараево, с участието на левите премиери, партии и фондации в региона. Балканската конференция на ПЕС се провежда традиционно от 2005 година насам по инициатива на Станишев.

На двустранна среща премиерът на Република Македония Зоран Заев благодари на лидера на европейските социалисти за подкрепата на ПЕС за връщането на страната му към нормалните демократични процедури и покани Станишев на работно посещение в Скопие.

„Високо оценявам политическата воля на премиера Заев за подписването на Договора за добросъседство с България. Близо 10 години преговаряхме за Договор за добросъседство с Груевски и все не успявахме да се разберем, а скоро след като дойде правителството на Заев подписахме Договора. Това е голям приятелски жест от тяхна страна и ясно показва, че новото правителство желае да работи с България като приятели и съюзници.

Преди години Македония беше сочена за водеща в процеса на евроинтеграция в региона. Сега са необходими огромни усилия, но ние оценяваме напредъка, който премиерът Заев и неговото правителство постигнаха до момента, както и желанието им да върнат европейската перспектива на страната си. По време на нашето председателство ние също трябва да демонстрираме добронамереност и да направим всичко възможно да помогнем на Македония да навакса пропуснатото по време на режима на Груевски.

Обещах на Заев и подкрепата на ПЕС и в търсенето на дипломатическо решение с Гърция по въпроса с името на Македония, което е пречка по пътя на присъединяване.“, заяви след срещата Станишев.

На снимката, от ляво надясно – Александър Андрия – министър по европейските въпроси на Черна Гора, Ранко Кривокапич – председател на Социалдемократическата партия на Черна гора, Зоран Заев – министър председател на Република Македония и лидер на Македонския Социал-Демократически Съюз, Сергей Станишев, президент на ПЕС, Нермин Никшич, лидер на Социалдемократическата партия на Босна и Херцеговина и премиер на страната 2011-2015 година, Златко Комадина, вицепрезидент на Социал-демократическата партия на Хърватска и Драган Сутановач – лидер на Демократическата партия на Сърбия.