„Парламентарната група на БСП няма да подкрепи законопроекта за частната охранителна дейност поради няколко основания. На първо място – той противоречи на Конституцията”. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Димитър Стоянов.

Той обясни, че чл.44, ал.1 от Конституцията предвижда гражданите свободно да се сдружават. Това право на свободно сдружаване в един момент, съгласно чл.25, ал. 1, т. 2 от проекта на закон, става задължение.

„При кандидатстване за лиценз, освен необходимите документи, кандидатът трябва да представи и доказателства, че е подал документи за членство в съответната неправителствена организация, сдружение с нестопанска цел, създадена от охранителя. Друг член предвижда, ако в тримесечен срок след издаването на лиценза този кандидат не е станал член на такава организация, или ако в двумесечен срок от изключването си не поднови членство в друга организация, на него лицензът му се отнема. В един момент става така, че членството в тези организации е форма за рекет над охранителните фирми, с което ние не можем да се съгласим” – заяви Стоянов.

Народният представител коментира, че заради тези причини, ПГ на БСП има основание да се съмнява, че се касае за преразпределение на охранителния пазар.