„Защо системата за ранно оповестяване на община Бургас, която струва 1 млн. лв., не предотврати трагедията с наводненията от изминалите дни?“ Този въпрос зададе народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев от Бургас, който беше на мястото на бедствието през изминалите два дни.

Той напомни, че в община Бургас, през 2015 г. започва изпълнението на проект ”Интегрирано управление на риска от наводнения”, който официално действа от април 2017 г. Инсталирано е специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва  24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите валежи. Събраните данни се изпращат на контролен център и така непрекъснато се следи състоянието на реки и морета. За този проект са дадени 1 млн. лв. С фанфари Община Бургас го откри през април тази година. Системата дава актуални данни за потенциално опасни реки в общината. И най-важното – цялата тази информация позволява на институциите лесно да  установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да се предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване. По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на гражданите за повишени нива и валежи.

„И като резултат  – село Равнец е под вода, квартал Долно Езерово и Горно Езерово – частично наводнени, Манастирът „Св. Богородица” край к-с Меден Рудник – залят и т.н. В някои общини не се отпускат средства и държавата не помага, същевременно тук са отпуснати средства, но няма никакъв контрол как са изразходвани и каква е ефективността”, коментира още Николай Тишев.

Той, заедно с депутатите от района Тодор Байчев и Димитър Стоянов, даде пресконференция за медиите във връзка с бедствието от последните 48 часа в общините Бургас и Камено, на която съобщиха кои от засегнатите места в областта са посетили, както и какво са им споделили местните хора. На пресконференцията участие взе и общинският съветник от БСП – Бургас Кирил Петков.

Народните представители посетиха село Черни връх, община Камено и се срещнаха с пострадали жители.

Николай Тишев бе в квартал „Долно Езерово”, гр. Бургас, Тодор Байчев – в село Ливада, община Камено, където има и смъртен случай, Димитър Стоянов  – в село Равнец, община Бургас, като Стоянов посети и село Трояново, община Камено.

„В „Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с местни жители, които казаха, че на някои места, частично, около 3 – 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява” – каза Тишев. Той добави, че докато големите общини имат по-голям ресурс, то малките са оставени да се спасяват сами. Относно община Камено – там през последните 3-4- години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни съоръжения. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на Общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.

„Като резултат виждаме какво се случва. Какъв е смисълът пост фактум като стане трагедията да се изсипе половиния министерски съвет, а преди това държавата да я няма никаква” – пита Тишев.

Тодор Байчев коментира, че положението в Ливада е много сериозно, особено около реката.

Димитър Стоянов от своя страна каза, че хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети  мерки за почистването на коритата на реките, канавки и т.н. Държавата и общините трябва да се научат да оповестяваме населението своевременно. Към всичко това държавната администрация няма готовност да вземе съответните мерки. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат впоследствие мерки, а те да се предприемат предварително, за да не се случват инциденти”  – заяви той.

Кирил Петков допълни, че в  Равнец местните са разказали, че между 3:30 и 4 часа през нощта, водата е била около 20-30 см, след това идва преливната вълна.

„Хората споделиха, че коритата на реките са чистени само вътре в селото. Оттам нататък нищо не е чистено. И тримата министри, които присъстваха в нашия регион снощи, бягат от определени въпроси. Идеята е не да идваш да проверяваш какво се е случило, а преди това” – каза Петков.

В заключение народните представители съобщиха, че от НС на БСП ще бъде отпусната финансова помощ за бедстващите райони, като следващата седмица  ще бъде уточнена каква точно ще е тя.