Аспарух Данчев Иванов е роден на 3 февруари 1986 година в Карнобат. Средното си образование завършва в ССУМОР гр. Бургас. През 2009 г. се дипломира в СУ „Св. Климент Охридски“ гр. София, специалност „Политология“. От 2009 г. до сега работи в КНСБ, като от 2011 г. е общински координатор за гр. Карнобат. От 2012 г. работи също така в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост – гр. Карнобат, където в момента заема длъжността „заместник-директор“. Председател е на Mладежкото обединение на БСП-Карнобат от 2015 г. На общинската конференция, която се проведе на 10-ти юни, Аспарух Иванов бе избран за председател на БСП-Карнобат.

 

Безспорно сте най-младият общински председател на БСП в Бургаска област. Защо решихте да се кандидатирате за поста на лидер на БСП-Карнобат?

Факт е, че съм най-младият общински председател на БСП в Бургаска област, но нека не разглеждаме младостта като някакъв порок. На проведените събрания на основните партийни организации получих най-много номинации. Доверието на партийните членове ме задължаваше да се включа в тази надпревара.

Каква е визията Ви за развитие на общинската структура на БСП в Карнобат? Какво следва оттук нататък в краткосрочен, а също и в дългосрочен план? Какви са целите Ви?

Искам хората в Карнобат да припознаят БСП като своята партия, като партията, която представлява техните интереси и се бори за по-доброто бъдеще на общината. Всичко това минава през организационно укрепване  и всекидневна работа сред хората. Искам да покажем на обществеността, че БСП е една модерна и реформирана партия, в която всеки човек, недоволен от статуквото, е добре дошъл, както и че БСП е подходящата алтернатива. Голямата цел пред нас, разбира се, е победа на местните избори през 2019 г. Побеждавали сме преди, ще го направим отново.

Кой е основният принцип, по който ще се водите в работата си като председател на БСП-Карнобат?

Да обещавам само това, което мога да изпълня. Хората не вярват на политиците  именно заради неизпълнимите ангажименти, които те поемат. БСП  единствена назовава проблемите в обществото, но и казва по какъв начин те могат да бъдат разрешени, посочва конкретни мерки. Моделът на работа, предприет от ръководството на партията, ще бъде прилаган и в община Карнобат. Само по този начин ще си върнем доверието на хората.

Вие сте председател и на Младежкото обединение на БСП-Карнобат. Ще си останете ли и на този пост?

Един от ангажиментите, които поех на изминалата конференция, е да дам път за развитие на всеки млад човек в БСП-Карнобат. Това няма как да стане, ако продължавам да заемам поста на младежки лидер. Има много достойни хора в младежкото обединение, които с успех биха го водили и развивали. В близките дни предстои събрание, на което ще бъде избран нов председател.

Смятате ли, че трябва да се привлекат още млади членове в партията? Защо? Как бихте го направил? Какво послание бихте им отправил?

Разбира се, че трябва да се привлекат повече млади хора. Все пак те са силата на всяко общество. Ние трябва да покажем  на тези млади хора, че БСП е тяхната партия. За да привлечем повече млади хора в редиците ни, първо трябва да се отворим за тях. Често съм се сблъсквал със ситуацията да се говори колко необходимо е да се дава път на младите, но появявайки се млад човек с възможност за развитие, се обвинява едва ли не, че е много млад. Младостта не е порок, но не трябва да бъде и задължително условие за успех, разбира се.

Откога членувате в БСП-Карнобат? Как се промени животът Ви, след като влязохте в редиците на партията?

В БСП членувам от 2009 г. През изминалите 8 години срещнах много нови приятели и придобих безценен опит. Започнах като редови член, бях заместник-председател на младежкото обединение, после председател. На извънредните парламентарни избори бях кандидат за народен представител, а ето сега съм председател на общинската организация. „Упоритата работа се възнаграждава” – това научих в БСП.

Как се виждате след 10 години?

Не обичам да чертая планове за такива големи периоди от време. Предпочитам краткосрочни и изпълними неща. Такова нещо е победата на БСП – Карнобат на местните избори през 2019 г.