Народният представител заяви също, че държавата ни има проблем и с вътрешното, и с външното разузнаване

„Може би за първи път политическите лидери се обединиха около темите на деня и всички те прецениха, че настоящият Консултативен съвет е навременен и необходим. Темите, които бяха разгледани, са важни за проблемите на нацията, за тяхното решаване и най-вече – всички стигнаха до едно единствено обединяващо решение, както се изрази президентът Радев – кадровото обновление в армията, финансовото обезпечаване и съответно техническото обезпечаване”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Тодор Байчев в ефира на Bulgaria ON AIR във връзка с първия Консултативен съвет за национална сигурност на президента Румен Радев.

Байчев припомни, че БСП в своята платформа изрази ясно намеренията си относно националната сигурност.

Относно идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за оттеглянето на доклада за състоянието на въоръжените сили Тодор Байчев посочи, че вероятно г-н Каракачанов разбира, че трябва да има едно прецизиране, за да може да се назоват точните проблеми, да се видят точните параметри  и да се предложи съответно решение за тези проблеми.

„Проблемът с липсата на кадри и финанси в армията остава на дневен ред. Към настоящия момент парите, които се отделят за армията, са 1,3 % от БВП, като до 2024 година трябва да достигне до 2 %. Но това няма да е достатъчно, предвид ниската база, от която тръгва българската армия” – каза народният представител. 

На въпрос дали БСП биха подкрепили връщането на казармата, Тодор Байчев отговори, че това е политика, която трябва да се води в средносрочен и дългосрочен план.

„В краткосрочен план това е невъзможно да се осъществи, първо – липсва материалната база. Тези войници трябва да се хранят и да спят някъде, а също и да се обучават. Трябват и стрелбища, полигони. Мисля, че към настоящия момент българската държава не може да осигури това на тези войници. Второ – образователната ни система не обучава учениците в дух на патриотизъм, на героизъм, на саможертва” – коментира Байчев.

Той заяви също така, че държавата ни има проблем и с вътрешно, и с външно разузнаване. Последният скандал го доказва – със служителите на МВР, които са замесени в трафик на мигранти.

„Много е опасно, когато обучени хора, които знаят къде, какво и как, могат да разпознават фалшиви пари, фалшиви лични карти, са замесени в такъв трафик и изготвят такива документи, защото на практика държавата е поверена в ръцете на такива хора. Трябва да обърнем внимание на още нещо – в страната има много хора с неустановена самоличност и второ – твърдят, че са от дадена държава. Съгласно международните конвенции ние сме длъжни да осигуряваме дневни разходи на хора, които са бежанци. На т.нар. икономически мигранти ние не сме длъжни да осигуряваме нищо и даже мисля, че трябва да стигнем по-далеч – да бъдем активна страна във връщането им обратно” – допълни Тодор Байчев.

В заключение той посочи, че неговата лична теза да няма закони, които да се обсъждат в Народното събрание, е, че все още текат договорки и преразпределения за министерства и за хора. Според него нещо в законодателството куца. А щом това е така, всички партии в парламента трябва  да поемат своята отговорност и да предложат такива закони, които да отговарят на обществените ни потребности.