„Изминаха 79 години от онзи 9 септември 1944 г., когато в България се случи една голяма, революционна промяна. Сигурно днес всичко трябва или поне трябваше да е много различно, но не е. Днешната България много прилича на онази от лятото и ранната есен на 1944 година. Отново огромната част от населението тъне в мизерия. Отново управление на десницата води страната ни към прага на тежка национална катастрофа, този път демографска.“ Това каза председателят на Общинския съвет на БСП – Бургас Живко Господинов по време на отбелязването на годишнина от 9-ти септември 1944 г. пред Пантеона в Морската градина.

„Отново умират невинни хора, този път убити от престъпно безхаберие и безкрайна алчност. Днес България отново има нужда от съвременна визия за развитие, което да и донесе едно по-добро бъдеще, от визия за нов градеж и съзидание, за нова модернизация, за преодоляване на бедността и мизерията, за възстановяване на здравеопазването и образованието, за нов демографски подем“, беше категоричен Господинов.

„За това днес на 9 септември ние трябва да си спомним за тези преди нас, които дадоха здравето и живота си за свободата на българския народ, да осъзнаем огромната си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред!“, заяви още лидерът на БСП – Бургас.

За да почетат паметта на загиналите антифашисти пред Пантеона се събраха множество членове и симпатизанти на партията.