На 21.03.2023 г. за пореден път паметникът "Альоша" беше залят с червена боя

Питане относно мерките за опазване на общинската собственост в Община Бургас отправиха към кмета на Община Бургас общинските съветници от БСП Живко Господинов и Мадлен Мутафян.

„През годините, Община Бургас е изградила в ж/к “Меден рудник“ спортни площадки, паркове, както и множество други съоръжения. При последните ни срещи с граждани, живущи в комплекса, бяхме информирани за лошото състояние на изградените съоръжения. Голяма част от тях вече са счупени и негодни за употреба“, се казва в документа.

„Гражданите, както и ние считаме, че щом са похарчени средства от бюджета на Община Бургас, то следва да се упражнява съответния контрол върху състоянието  на общинското имущество.

Парковата мебел и осветление в голяма част от парковете в ж/к“Меден рудник“ е компрометирана. В спортните площадки редица от уредите са обект на вандалски посегателства“, коментират в сигнала си Живко Господинов и Мадлен Мутафян.

Те за пореден път поставят на обсъждане и още един въпрос – престъпните посегателства срещу паметника „Альоша“, които вече са рецидив.

„На 21.03.2023 г. за пореден път паметникът беше залят с червена боя. Вандалските актове зачестяват и липсата на установяване на извършителите стимулира същите безнаказано да рушат и поругават паметниците ни“, заявяват общинските съветници. Те желаят да получат отговор на въпросите:

  • Има ли изградено видео наблюдение на паметника „Альоша”?
  • Община Бургас разполага ли с информация, относно разкриваемостта и хода на наказателното производство по повод вандалските/престъпни посегателства срещу паметника “Альоша“?
  • Какви мерки ще предприеме Община Бургас за опазване на общинската собственост, относно обектите, посочени в настоящото питане?
  • В какви срокове ще бъдат възстановени компрометираните съоръжения, осветителни тела, паркова мебел в ж/к „Меден рудник“?