В Бургас стартира инициативата на Българската социалистическа партия за събиране на подписи в подкрепа на искането за провеждането на референдум “за“ или “против“ джендър идеологията в училищата. Мнението си по въпроса гражданите могат да изразят в обособения пункт, разположен в централата на партията на ул. „Фердинандова“ 60, както и в информационните пунктове на Коалиция „БСП за България“ на бул. „Богориди“ в центъра на града и в комплекс „Меден Рудник“, до магазин „БИЛЛА“. Те могат да направят това и в клубовете на БСП в Бургас.

“С уважение към волята на народа, бихме искаме той да се произнесе дали е съгласен да се допуска популяризиране на друг пол, освен мъжки и женски, и промяна на пола на непълнолетни лица в училищата и детските градини, т.е. да се проповядва джендър идеологията“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг при учредяването на ИК на инициирания от левицата референдум.

„Искаме да защитим биологичния пол на мъж и жена, да не допускаме да сме „родител 1“ и „родител 2″. Искаме да сме майки и бащи, искаме децата ни да са момче и момиче, а не нещо трето“, обясни председателят на БСП тогава.

„Ако има нещо, което да ни обединява всички, това са децата. Ако има смисъл този живот, на първо място това е поколението и децата“, категоричен бе проф. Светослав Иванов от Инициативния комитет, който е бивш ректор на Националната спортна академия.