В тази безумна предизборна битка, когато всички се заливат с клевети и с негативни емоции е много по-полезно да представим нещо добро, интелигентно, красиво, казва инж. Петър Кънев.

Автор: Георги РУСЧЕВ, flagman.bg

Културният календар на Ахтопол бе обогатен с голямо и значимо литературно събитие – от печат излезе монументалният исторически труд „Ахтопол – древност и съвремие“, чийто автор е д-р Атанас Орачев.

Изключително луксозното и богато илюстрирано издание описва в над 400 страници хилядолетната история на града и региона – микротопонимията и основните етапи в неговото развитие, които обхващат различни исторически периоди – тракийския цивилизационен модел, царството на одрюзите от VI в. пр. Хр. до 47 г. сл. Хр., римският период, продължил около 300 години, столетията под властта на Полумесеца, времето на Царство България и т.н.

В приложенията са представени медните слитъци от акваторията на Маслен нос, типологията и хронологията на черноморските котви, „змеювите къщи“ в Странджа, римските пътища, иманярството и иманярския фолклор.

Благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“, чийто председател е инж. Петър Кънев, и на проф. Иван Гавраилов, книгата вече е факт.

„Като българин и като патриот аз съм щастлив да видя отпечатан този монументален труд. Защото в тази безумна предизборна битка, когато всички се заливат с клевети и с негативни емоции, когато спорят за икономика, газ, пенсии, аз смятам, че е мното по-полезно да представим нещо добро, интелигентно, красиво, казва единият от спомоществователите на книгата – инж. Петър Кънев, който е водач на листата на „БСП за България“ във Втори МИР – Бургас.

Д-р Атанас Орачев сподели, че идеята да напише селищна история на някое от крайбрежните селища се зародила още в студентските му години, когато работел върху дипломната си работа „Основни проблеми на извороведското и историографското изследване на Западното Черноморие (средата на ІІ хил. – средата на ІV в.пр.н.е.), която защитил през 1981 г. в катедра „Стара и средновековна обща история“ на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Тя обаче се оформила окончателио по време на редакторската му работа над сборника „Поморие. Древност и съвремие“, който беше издаден в Бургас през 2011.

“С горест установих, че през изтеклите 40 години на „историографския фронт“ всъщност „няма нищо ново“: т. нар. „краеведски изследвания“ продължаваха да представляват многословни и скучни писания, в които реалните хора буквално изчезват за сметка на деянията на царе, партии, партийци и съответните им идеологии и политики“, допълва д-р Орачев, който даде и кратко интервю за медията ни.

–    Д-р Орачев, колко време Ви отне работата върху този епохален труд. Виждаме, че само библиографията на използвана литература е цели 27 страници.
–    Реално започнах работата над настоящата монография през 2010 г., когато бях поканен да изготвя музейната експозиция „История на котвата“ в Ахтопол от единствения останал ми приятел от „соцалистическите времена“ инж. Петър Кънев. С него се сближихме през 1982 г., когато работехме по програмата за изследването на Странджа и Сакар под ръководството на проф. Александър Фол.
–    Вие сте един от любимите ученици на великия Александър Фол. Кой Ви помогна най-много при събирането на материалите, при отпечатване на книгата?
–    За да напиша том 1 на „История на Ахтопол“ спомогнаха много хора и най-вече нейните спомосъществуватели – инж. Петър Кънев и проф. Иван Гаврилов. Неоценима е ролята и на изпълнителния директор на „Демакс АД“ инж. Марин Несторов, а неизразима с думи е признателността ми към моя приятел художника Цвятко Остоич. Той намери най-доброто място за фотографиите на друг голям мой прител – Александър Иванов, както и на редица други, които ми предоставяха свои творби. Сред тях се откроява синеморецът Г. Попстефанов, с когото проплавахме доста мили по море и проходихме неизброими километри по суша. Със сегашния кмет Станислав Димитров пък направих онези плавания, които ми позволиха да огледам тукашните скални комплекси откъм морето и да уточня местоположенията на  пристанищните стоянки. На ахтополеца бай Грозю Грозев дължа редица стари фотографии. Помагаха и други ахтополци – сред тях трябва да изтъкна водолаза Т. Любенов, а ценни материали и информации (особено за начините и средствата за риболов) ми предоставяха Г. Сотиров, П. Димитров, Ст. Добрев…
–    Защо избрахте да напишете историята точно на Ахтопол?
–    Историографските причините са много, но най-важната е, че неговата древна и средновековна история не бяха описани както може и както би трябвало да се направи. Житейската причина е, че аз заживях и заработих сред хората и благодатната околна природа на това градче преди 12 години и много скоро престанах да се прибирам в родната София.

Д-р Атанас Орачев е уредникът и на музейната експозиция „Музеят на котвата“ в Ахтопол.

Монографията „Ахтопол – древност и съвремие“ ще бъде представена на 2 септември, петък, от 19 часа в клуба на Рибарската кооперация в Ахтопол.