С промените в Закона за съдебната власт трябва да започне съдебната реформа в страната, това заяви в ефира на БНР – Бургас кандидатът за народен представител на „БСП за България“ за 2-ри МИР – Бургас Тодор Байчев, трети в листата на коалицията.

„Конституцията ни е добра, просто трябва да се прилага действащото законодателство. Единствените промени, които биха могли да бъдат направени, са в сферата на Закона за съдебната власт. Ние сме ги предлагали вече веднъж, отхвърлени са от ГЕРБ. Надявам се с новите политически формации да стигнем до съгласие за ограничаване правомощията на прокурора и актовете на прокуратурата да бъдат под надзора на съда, т.е. да подлежат на обжалване пред съдебна инстанция“, каза още Тодор Байчев.

Той бе категоричен, че БСП застава зад искането за смяна на главния прокурор:

„Виждаме, че господин Гешев не се справя. Трябва определено да бъде сменен. Начинът, по който ще бъде сменен, ще го реши самото Народно събрание.“

В отговор на въпрос какви промени е нужно да се направят, за да може фигурата на главния прокурор също да подлежи на контрол, Байчев коментира:

„Промените, които трябва да се направят, са в Закона за съдебната власт. Надявам се в хода на дебата да се появят и други предложения за промени, които най-вече трябва да касаят ограничаването на правомощията на главния прокурор и второ – прокурорската квота трябва да бъде избирана на различен принцип. Между другото това е и препоръка на Европейската комисия – прокурорската квота да не бъде само от прокурори, тъй като системата на прокуратурата е йерархична и това са хора зависими от Главния прокурор.  “

По отношение на това, трябва ли да има специална Агенция, която да се занимава с корупцията, кандидатът за народен представител е на мнение, че това не е нужно, а е достатъчно да се прилага цялата строгост на Закона и да се обърне внимание на така наречените „престъпления на белите якички“.

„Оказва се, че с химикал в ръка можеш да откраднеш много повече, отколкото ако държиш пистолет или автомат“, каза Байчев.

По думите му законодателни промени за борба с корупцията трябва да има, тъй като това законодателство в този му вид и начина, по който се прилага, не ограничава хората да извършват престъпления.

„По начина, по който е конструирано българското правосъдие и въобще както функционира българската държава, мястото на прокуратурата е в съдебната система. Ако бъде в изпълнителната власт, аз се опасявам, че този, който вземе властта, може да се изкуши да използва прокуратурата не по предназначение. Ние виждаме как прокуратурата, като част от съдебната система, беше използвана за изземване на бизнеси и разправа с политически противници. Нека да не рискуваме да я поставяме под компетенцията на Изпълнителната власт“, заяви кандидатът за народен представител в отговор на въпрос къде е мястото на Прокуратурата – в съдебната система или извън нея.