Интервю на 24chasa.bg

 

– Проф. Йоргова-Форд, какво ви мотивира да се кандидатирате за депутат?

– Ширещата се посредственост в управлението на правителството на ГЕРБ ни доведе до липсата на справедливост, социално неравенство и бедност, до дълбока корупция. Стилът на управление на държавата, наложен от Бойко Борисов, авторитарен по своя характер и корупционен по своето съдържание, руши основите на държавността, доверието на българските граждани в публичните институции, лишава родината ни от перспектива.

Хората са недоволни и разочаровани от потъпкването на реалните им права и свободи, на традиционните български ценности, от беззаконието и липсата на сигурност.

БСП поставя в центъра на своята политика грижата и вниманието към обикновения човек и решаването на неговите проблеми. Убедена съм, че БСП притежава потенциала и способността да обедини всички, които работят за промяната към по-добро бъдеще. Мисля, че и аз мога да допринеса за това със своя опит.

Това е в основата на моята мотивация да се кандидатирам за народен представител.

– С какво от тази позиция бихте била по-полезна за Бургас и региона, след като 3 мандата бяхте общински съветник?

– Голяма част от проблемите на Бургас не могат да се решат в общинския съвет. Необходима е кардинална промяна на национално ниво в стила и съдържанието на управлението на икономиката, социалната политика, здравеопазването, образованието, културата.

Считам, че опитът ми от трите мандата в общинския съвет на Бургас, работата ми като университетски преподавател и моята активна позиция ще бъдат в полза за осъществяването на тези необходими промени.

– Какви са най-големите предизвикателства пред икономиката на Бургаска област?

– Основното предизвикателство е, че за 30 години производствените предприятия на Бургас изчезнаха. А съвременната икономика на региона и държавата трябва да се базира на високотехнологични и екологични производства.

Няма големи външни инвестиции, които да създават достатъчно работни места за младите хора на Бургас. И ние ги губим – в чужбина, София, Пловдив. Сега в условията на COVID кризата туризмът затихна и какво остана? От къде ще дойдат доходите на хората?

– От какви реформи се нуждае страната и в частност образованието, на което сте представител?

– За да се случат каквито и да е реформи, първо е необходимо да се смени правителството на ГЕРБ. Нужна е действаща, модерна, екологично щадяща икономика, ефективно и качествено здравеопазване, социална политика, защитаваща правата и достойнството на хората.

Дълбоката нравствена криза, в която се намира обществото ни, може да се преодолее чрез утвърждаването на културата като носител на традиционните български ценности. А що се отнася до образованието – необходима е промяна, която да гарантира качествена подготовка на кадри в съответствие с нуждите на пазара на труда на регионално и национално ниво.

– Има ли конкретна кауза в Бургас, за която ще се борите в новия парламент?

– Аз съм родена, израснах и живея в Бургас и се гордея с това. Всяка добра кауза за Бургас и бургазлии е и моя кауза. Като човек, чийто професионален път е преминал най-вече в образованието, мисля, че там ще бъдат най-полезна.

Виждам Бургас като научен, образователен и културен център с национално значение. Ние бургазлии имаме потенциал и воля да продължим и развием създадените в нашия роден град традиции и в културата, и в образованието. Това е кауза, около която си заслужава да се обединим и можем да работим заедно.

 

 

Юлия Трифонова Йоргова-Форд e завършила е със златен медал Математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, дипломата й за висше образование е от ВМЕИ „Ленин“, специалност „Машинно инженерство“ с профил „Организация и управление на производството“, има докторантура от УНСС-София.

От 1984 до 1987 г. е работила като конструктор-проектант в Металургичния комбинат „Промет“, а до 1994 г. е асистент в Института по машиностроене и електротехника.

Сега е професор доктор по „Администрация и управление“, декан е на Центъра на икономически и управленски науки към БСУ. Била е гост-лектор и участник в конференции, семинари и съвместни проекти в университети на Англия, Португалия, Беларус, Турция, Малайзия.

От 1988 г. е член на БСП без прекъсване.