Интервю на 24chasa.bg

 

– Г-н Байчев, вие сте трети в листата на БСП за област Бургас и с реални шансове за още един мандат като депутат. Какво ви мотивира отново да се кандидатирате?

– Аз съм отговорен човек и след като моите съпартийци са ми гласували доверие, се стремя да го оправдая. Показах на всички, че когато имам мнение, мога да го отстоявам успешно в парламентарна зала или в комисия.

Мисля, че професионалните ми знания в комбинация с житейския ми опит са добра основа за един нов и успешен мандат като народен представител от листата на коалиция „БСП за България“.

– Каква ще е каузата ви на тези парламентарни избори?

– На първо място победа на БСП и смяна на системата и модела на управление на страната. Стига са ни управлявали неграмотни хора, които потъпкват демокрацията, съсипват икономиката и унищожават образованието, само защото те самите са прочели една книга през живота си. България има нужда от ново управление, от хора, които са професионалисти и компетентни в своята област.

Като една национално отговорна партия БСП е длъжна да предложи своите нови политики и нови лица в управлението на страната.

– Какво свършихте и какво не успяхте в 44-ото народно събрание?

– Не ми е удобно да се хваля сам какво съм свършил, но е факт, че бях един от активните народни представители, не само на трибуна, но и в правна комисия, където съм предлагал, защитавах с аргументи и се приемаха моите законодателни поправки.

С болка признавам обаче това в крайна сметка се оказва недостатъчно за нормалното функциониране на съдебната система и икономиката на страната. Имам амбицията през втория мандат да довършим промените в НК и НПК, както и да доразвием облекченията и промените в гражданския процес.

– Често сте дискутирали от парламентарната трибуна, че е належащо да се повишат възнагражденията на работниците и служителите. Дори давате пример с депутатските заплати – заради доброто заплащане има наплив за народни представители. Как може да се вдигнат реално доходите на хората?

– Заплатите в страната са функция на икономиката. България трябва да се насочи към производства, които са високотехнологични или такива, които дават добавена стойност на суровината и продукцията, която ние произвеждаме на място. Трябва да престанем да се рекламираме като дестинация с евтина работна ръка.

Ще предложим механизми, които стимулират привличането на инвестиции, които предлагат затворен цикъл на производство, като целта е печалбата да не се изнася извън страната, а да се инвестира отново. Държавата трябва да престане да бъде мащеха на бизнеса и да започне да създава условия за неговото развитие и подпомагане, като само насочва бизнеса към тези отрасли, които са от съществено значение за развитието на страната.

Трябва да влезе по-активно там, където има нужда и да се демонстрира, че няма да позволи да се ограничава интереса на гражданите за сметка на нечия печалба.

– Вие сте юрист, кои според вас са най-големите недостатъци на правораздавателната система?

– Най-голямата болка на всички юристи е, че вкараха корупционните практики в самото законодателство. ГЕРБ превърнаха законите в източник на доходи за определени хора и техните фирми. Друго, от което се оплакват всички, е бавното правосъдие. В наказателното право едно наказание, което е наложено навреме, е от съществено значение.

Същото важи и за административното правораздаване. От съществено значение за функциониране на държавата е връщане на доверието на хората в правосъдната система и мисля, че аз мога да допринеса за това.

– Каква е визията ви за малките населени места?

– Трябва да се даде шанс на малките населени места да продължат да съществуват. Съвременната държавна политика ги обрича на смърт. Това е възможно да стане само с изравняване на качеството на живот в малките и големите градове.

Не е невъзможно, виждаме този добър пример в цяла Европа. Въпрос на държавническо мислене е да се приложат добрите управленски практики в нашата страна.

 

Тодор Байчев Байчев е на 47 години от Карнобат. Юрист, по професия е адвокат. Народен представител от Коалиция „БСП за България“.