Петър Кънев в сряда бе издигнат от Изпълнителното бюро на БСП за водач на листата на партията за област Бургас. Окончателно се очаква това да бъде одобрено идните дни от Националния съвет на формацията. Малко след новината г-н Кънев коментира ситуацията пред „Флагман“.

– Г-н Кънев, как приемате номинацията Ви за водач на листата на БСП в Бургас? Това се случва на втори пореден вот, ако се не лъжа.

– Да, така е. Приемам номинацията като оценка за моята работа. Още повече че бях издигнат от всички 13 конференции в областта единодушно, с най-много номинации. Явно оценката и в бургаската партийна структура, а и на „Позитано“ в София е била добра за работата ми като водач на бургаската листа при пълен мандат на парламента и най-вече като председател на една от най-важните комисии в Народното събрание – Комисията по икономическа политика и туризъм. Благодаря на всички колеги и приятели, които ме подкрепиха! Мисля, че, както и преди, ще бъда полезен и на българския бизнес, и на бургазлии. Като водач на листата и евентуален депутат в бъдещия парламент за мен ще бъде чест да работя за всички граждани на Бургаска област, независимо за кого са гласували.

– Бихте ли си позволили да препоръчате нещо на областната структура на БСП в Бургас за подредбата на листата след Вас?

– Не бих желал да се меся, това е тяхно решение. Това, което бих предпочел и бих препоръчал, е да бъдат издигнати стойностни хора, които са се доказали, които могат да носят отговорност и които са имали шанса поне един път в живота си да са подписвали платежно нареждане. С други думи – да знаят как се ръководят хора и как се отговаря за тях.

– Колко депутата очаквате да излъчи БСП от региона?

– Минимум колкото имаме и в момента. Знаете, че на предишните избори увеличихме присъствието си в парламента два пъти. Нашата цел, естествено, ще бъдат четири и нагоре народни представители.

– Бургас обаче е известен като бастион на ГЕРБ. Може ли това да се промени на тези парламентарни избори?

– Нека да изчакаме да дойдат парламентарните избори. Винаги може да има промяна. Трендът го виждате в момента, ГЕРБ е със спадаща подкрепа. Но нека все пак да изчакаме, остават само два месеца, които ще бъдат страшно важни. Проблемът е, че в пандемия трудно се прави организация, трудно се създават контакти, трудно се общува с хората. Живот и здраве, ще го коментираме. Но аз оставам на старата теза, че Бургас изостана изключително в областта на инвестициите и бизнеса. Като председател на икономическата комисия ще кажа, че на всеки два месеца при нас се изработва един сравнителен анализ по 28 показателя за Бургас, Варна, Стара Загора и Пловдив. По почти всички показатели Бургас е на последно място. Бургас направи много големи инвестиции в инфраструктура, в околна среда, но истината е, че не съм доволен от това, което виждам по отношение на работни места, индустрия, студенти. Тази тема е стара, ние сме я коментирали не един път и с колегите от другите парламентарни групи. Това е истината.