„Предлагаме намаляване на данъчната основа върху доходите на работещите родители, което на годишна база е 6000 лв., на месец 500 лв. Това означава за всяко дете до 18 г. на работещ родител, в семейството да остават 50 лв. повече на месец, съответно за 2 деца – 100 лв. повече”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев по време на обсъжданията на данъчното законодателство. „По този начин ние помагаме както на родителите, така и на децата, а в крайна сметка помагаме и на България”, допълни той.

БСП предлага също трудовите доходи на лицата до 26 г.  да не бъдат облагани. „Когато тези млади хора за пръв път излязат на пазара на труда, се сблъскват с ниско заплащане. Те имат нужда от нашата подкрепа, ако искаме да ги задържим в България, да си плащат данъците тук, да правят добавена стойност в страната ни, а не в чужда държава.  Това за нас е социална, демографска политика. Чрез промените в данъчното законодателство, ние трябва да правим политика, но не на парче, а политика в средносрочен и дългосрочен план”, добави още народният представител.

Друго предложение на левицата е свързано с намаление на ДДС ставката върху лекарствата от позитивния списък, които се плащат от бюджета на Здравната каса – от 20% на 9%. По думите на Тишев, по време на здравна и икономическа криза, каквато имаме в момента, вследствие на COVID епидемията, ние трябва да имаме и да предлагаме здравни и социални мерки.

Относно предложението, направено  по Параграф 69, което засяга ваучерите за храна, народният представител коментира, че по този начин се помага както на бизнеса, така и на работника, а в крайна сметка отражението върху фиска е незначително.