Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Петър Кънев участва на двудневен икономически форум в Москва по покана на тяхната Академия за народно стопанство към президента на Русия.  „Беше много интересно за мен, защото се разискваха проблемите на прехода“, разказа Кънев.

На форума в Москва било особено интересно и заради присъствието на ключови фигури от икономическия преход в Руската федерация, сред които Анатолий Чубайс и Алексей Кудрин.

Според Петър Кънев, темата за прехода е актуална.

„Това бе една от основните теми, на които присъствах. И ми направи впечатление, че в България ние по този въпрос само плюем, но липсва сериозен анализ – кое беше грешно, кое как трябваше да стане, защо стана така, не можеше ли по-добре и с масовата приватизация, и с обикновената приватизация, и с работническо-мениджърската, и със земята в реални граници и т. н. Този анализ практически почти 30 години след това ние не сме го направили“, казва бургаският депутат. В Русия той даде интервюта за държавната им телевизия „Первый канал“, както и за една от най-големите информационни агенции Gazeta.ru.

Любопитно е, че посещението му в Русия съвпаднало с ключовата реч на президента Владимир Путин, след която изненадващо последва оставката на руското правителство, начело с премиера Дмитрий Медведев. Според Петър Кънев идеите на Путин за конституционни промени са подготовка за периода след четири години, когато държавният глава на Руската федерация следва да отстъпи от властта.