Народният представител от ПГ на „БСП за България“  Петър Кънев изпълни заканата си да продължи битката си с институциите за привеждане на граничния контролно-пропускателен пункт в Малко Търново в европейски вид.

След „обидния“ отговор на финансовия министър Владислав Горанов към него, получен по реда на парламентарния контрол, Кънев е отправил писмо по темата директно към Агенция „Митници“. Институцията, управлявана от Георги Костов, от няколко години има пряка отговорност за ГКПП „Малко Търново“.

Петър Кънев е поставил няколко въпроса към г-н Костов.

От отговора на шефа на Митниците става ясно, че са предвидени ремонтни дейности, за което са сключени и съответни договори със срок от 24 месеца – до 21 март 2021 г. Те са на стойност 464 816 лв. (без ДДС) – за „Текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“, и 178 179 лв. – за „Текущ ремонт на пътна инфраструктура“.

Стойността на всяка конкретно възложена строително-монтажна/ремонтна работа се определя на база на единични цени за съответните операции, включени в ценовото предложение, което е неразделна част от договорите.

Основната цел и очакваният резултат от предстоящите ремонтни дейности на сградите и инфраструктурата (пътна настилка, осветление, бариери), предоставени в управление на Агенция „Митници“, е подобряване на условията на труд на митническите служители предвид 24-часовия непрекъснат процес на работа на ГКПП „Малко Търново“.

Предвидените ремонтни дейности ще подобрят условията за обслужване от митничесите служители на лицата и превозните средства, преминаващи през пункта, което ще доведе и до ускоряване на пропускателната способност на пункта, пише Георги Костов на Петър Кънев.

В Агенция „Митници“ няма постъпила информация, съгласно чл. 7, ал.1 от Наредбата за ГКПП, от другите служби за граничен контрол (ГД „Гранична полиция“ – МВР и БАБХ) за указания по предстоящи ремонтни дейности в предоставените им в управление сгради на ГКПП „Малко Търново“, сочи още г-н Костов.

Петър Кънев, който ни предостави документа, коментира пред „Флагман“: „Тази битка ще я продължим докрай, защото не може една от най-важните врати на България към света да бъде в това окаяно състояние. И само на 100 метра оттатък да виждаш, че в Турция, която ние всички трудно приемаме, че е много напред от нас, ГКПП „Дерекьой“ да има истински европейски вид за разлика от пункта „Малко Търново“.

Агенция „Митници“ е под шапката на финансовото министерство, ръководено от Владислав Горанов.

През юни и юли Петър Кънев и Горанов си размениха писма по правилата на парламентарния контрол във връзка с проблема.

Тогава Кънев обаче обяви, че е останал неприятно изненадан.

„Доста семпло обяснение защо е в това състояние ГКПП „Малко Търново”. Да прехвърляш топката на други учреждения като „Митниците” и Агенцията за храните е малко неадекватно. Но тепърва ще предстоят разговори по тази тема“, предупреди тогава опитният депутат от „БСП за България“, който е и председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

flagman.bg

Camera 14MP-9PC

Camera 14MP-9PC