„Община Бургас продължава да  неглижира съществени проблеми в града. От няколко месеца алармираме администрацията за тях, до ден днешен обаче няма никакво ответно въздействие“. Това заяви на пресконференция за медиите председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов. Един от проблемите, който той посочи, е относно хаоса пред училищата в централна градска част, който се задълбочава, вместо да се реши. Господинов визира бул. „Стефан Стамболов“, на който има три училища. „Там всеки си спира както си иска. Задръстванията стигат до ул. „Сан Стефано“. Има официално питане, което ще се разгледа на предстоящата сесия на Общинския съвет. Решението на този проблем не е трудно. На място би могло да има полицейски служители, които да регулират спиранията и да санкционират тези, които спират неправилно“, обясни общинският председател на БСП.

Друг въпрос, на който той обърна внимание, е относно невъзможността на таксиметровите шофьори да влизат на автогарите да оставят пътници. „Искаме да попитаме какви са мотивите на Общината, за да се създаде такъв контрол и да не се допускат таксиметровите шофьори да оставят пътници“, каза Господинов . И по този казус има входирано питане.

Общинският съветник Чанко Мирчев информира, че  на изминалото заседание е приета докладната му за детската градина в село Равнец. Сега той в входирал нови две докладни за разглеждане. Едната касае поставянето на светофарна уредба на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Гурко“.  Преди време на сесия на ОбС такава докладна е разглеждана и е била отхвърлена.

„Граждани и таксиметрови превозвачи настояват този проблем да се реши. В определени часове оттам е невъзможно да се премине“, посочи Мирчев. Другата му докладна е свързана с ул. „Гагарин“ в село Равнец. „Тя е в окаяно състояние, не е ремонтирана от години. По време на изнесена приемна, местните жители алармираха за нейното положение. Надявам се на сесия тази докладна записка да мине“, добави Чанко Мирчев.

Неговият колега в местния парламент Радослав Петков акцентира на състоянието на уличната мрежа на град Бургас.  Той показа снимка на кръстовището на „Трапезица“, на която се вижда, че пътното платно е в доста занемарено състояние. „Това показва, че местната администрация не осъществява никакъв контрол върху фирмите, извършващи дейности по почистване. Моят въпрос е как Общината контролира множеството ремонтни дейности на частни фирми, нарушаващи пътните настилки, след което се поучават неравности на пътната инфраструктура. Друг въпрос е – вследствие на всичкото това замърсяване, как то влияе на замърсяването на въздуха“, каза Петков и добави: „Скоро не сме виждали феномена „миене на улици“ в нашия град. За тази дейност също се отделят доста пари от общинския бюджет“.

Прокоп Паскалев – председател на комисията по местна политика  към БСП – Бургас, също взе отношение по този въпрос, като посочи, че на няколко пъти са зададени въпроси на администрацията да изясни какъв е делът на земния прах в общия обем на фините прахови частици.