„Скандалът с апартаментите вместо да се потушава, се разгаря. Българите все повече си задават въпроса кой контролира тези, които контролират. Виждаме това, което се появява – тризонети, сауни на покриви; появи се и нова тераса. Когато си купиш имоти за над един милион лева, а в същото време водиш дискусии за това, дали минималната пенсия да бъде 200, или 300 лева, този дебат морално не издържа“. Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Във връзка с казаното от премиера Бойко Борисов, че едно време комунистите живеели в квартал „Изток“, Курумбашев попита: „А сега кой живее там – новите комунисти от ГЕРБ ли? Това ли е краят на прехода? Това ли е справедливостта в резултат на едно 10-годишно управление – ти и твоята кума да си купите апартаменти на тези или онези цени? А след това да се окаже, че и тези, които те контролират, правят същото?“
По думите на Курумбашев са впечатляващи и размерите на придобивките – тризонети, частни асансьори. „Мисля, че това отговаря много точно на слогана на ГЕРБ – „Видими резултати“. Сега го осмислям по един нов начин. Не разбирам и реакцията на ГЕРБ. От една страна, намират Цветанов за виновен, щом като го оттеглят от парламента. От друга страна, не го намират за виновен, защото продължава да си изпълнява партийните позиции. Няма полувиновност – или си виновен, или не си“, категоричен е евродепутатът.
Петър Курумбашев каза още, че е учуден от разговорите за „презумпция за невинност“. „Спомням си, че г-н Цветанов обвини български лекари в убийство и прочете СРС-та в пленарна зала. Няма следствие, няма прокуратура – да не говорим за съд. Той просто прочете СРС-та в пленарна зала. Спомням си и всички показни акции – „Октопод“-и, влизането в 6:30 сутринта в дома на Борислав Гуцанов и арестуването му пред неговите деца, като че ли е наркобарон, който се крие край някоя морска къща в Барселона. Тогава имаше: „На колене, защото ти си престъпник“ и нямаше проблем това да се случва. А този, който сега е шеф на КОНПИ, не успя да разбере за какво си говорят Ваньо Танов и Бойко Борисов, въпреки че Борисов се обажда и казва „Извади ги тези хора от тази фабрика, защото аз съм се разбрал да не се закача този човек“. Това нормално ли е?“, попита Курумбашев и допълни: „Всички тези неща са се случиха, а в момента говорият за презумпция за невинност – още повече, при положение, че си си купил апартамент за 600 евро на квадратен метър при реална цена 2500 евро“, каза Курумбашев. Според него една част от проблема е, че са спестени данъци, но може би по-сериозният проблем е, че се изповядва сделка на по-ниска цена, защото не можеш да докажеш доходи. „По една случайност в същото време същата тази фирма има разрешение за строеж на сграда, която е по-висока от Японския хотел. По една случайност парламентарната група на ГЕРБ, която има мнозинство, приема поправка, която облагодетелства точно това разрешение за строеж. И всичко е точно“, коментира Петър Курумбашев.