Към Цветанов: Фалшива новина ли е повдигнатото обвинение на кмета на Пловдив за нарушени обществени поръчки?

„От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема – безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника, много хора са освободени от работа, а младите напускат общините, областта, а много и страната. Нашето предложение, след спечелване на парламентарни избори, е създаване на фонд „Индустрия“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите в Кюстендил след поредното изнесено заседание на ИБ на партията. Тя обясни, че става въпрос за фонд с държавни средства 500 млн. лв., които държавата да инвестира в райони с висока безработица за откриване единствено и само на производствени предприятия. Условието, по думите й, ще бъде да се кандидатства с проекти за производство- да се разкриват работни места и да се привличат млади хора на работа. Лидерът на левицата обясни, че се набляга на малки и средни предприятия в икономиката, защото именно те са гръбнакът на българската икономика. „В платформата на БСП ще предложим за човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години“, обясни Нинова. Тя подчерта, че в платформата на БСП са залегнали и други мерки, които да стимулират българското производство и икономика, която да създава работни места и да генерира приходи, които да се използват за социалната сфера.
БСП ще сигнализира главния прокурор за кмета на Рила

По втория проблем с порочните практики на местни феодали- кметове на ГЕРБ, Нинова заяви, че има въпрос към Цветанов, който казал, че БСП ще прави кампания с фалшиви новини. „В тази кампания БСП ще предлага решения на проблемите, които те създадоха и оставиха. Питам го- фалшива ли е новината за повдигнатото обвинение днес на кмета на Пловдив за нарушения в обществени поръчки?“, попита председателят на БСП. Нинова заяви, че такъв кмет на ГЕРБ има и в Рила, и БСП ще сигнализира за него главния прокурор. Този кмет е нарушавал процедури по строителство, в конфликт на интереси е, защото назначава семейството си на работа в общината.
„Масови нарушения, злоупотреби, плашене на хората по общини. Това не са фалшиви новини. Те дойдоха от хората”, обясни председателят на БСП. Нинова бе категорична, че решението е- ревизия, разследване, отговорност и наказание на такива политически фигури на ГЕРБ. „Защото става дума за кражба на средства, необходими и в социалната сфера, и в здравеопазването, и в образованието”, обясни лидерът на социалистите. Тя подчерта, че една от целите на срещите е да бъдат чути хората- какво предлагат и какво казват.
Корнелия Нинова каза, че по време на изнесеното заседание са били обсъдени и национални въпроси. „Тревожната инфорамция от вчера е, че сме поискали помощ от Румъния и други съседни държави, защото не ни достига електроенергия и правителството е посегнало на студения ни резерв”, изтъкна Корнелия Нинова. Тя постави и следните въпроси: „Показват ли тези факти правотата на твърденията ни, че България има нужда от нови мощности? Къде отиват твърденията на опонентите ни, че произвеждаме прекалено много енергия и няма къде да изнасяме, нямаме нужда от нови мощности?”. Тя добави, че става актуален въпросът за изграждане на нови мощности предвид намерението на БСП да развива икономиката и производството.

Парламентът е с изчерпано доверие. Да отиваме на предсрочни избори

По повод предложението за удължаване работата на Народното събрание заради Изборния кодекс, Корнелия Нинова определи това желание като „имитация на работа”. „Опит да се яхне популистки народното желание за промени, защото те можеха да го направят от 13 ноември досега, ако наистина желаеха”, коментира лидерът на БСП. Според нея тези, които искат удължаване на работата на НС си правят евтин ПР. „Искат да удължат колкото е възможно повече работата на парламента, за да могат да си довършат започнатите далавери, като ние през последните дни изнасяме множество факти за това”, подчерта Нинова.
По думите й сега е времето, когато трябва да се взимат много отговорни решения и да се носи политическа отговорност. „Опитват се да вменяват и на президента Радев да нарушава Конституцията, само за да останат те на власт. Ние категорично сме против всичко това и настояваме да се пристъпи към конституционна процедура. Този парламент е с изчерпано доверие, показа какво може. Нека да отидем на предсрочни избори и народът да си каже думата. След тези избори нека има ново правитество, което да гарантира развитие на България и преодоляване на бедността“, каза още лидерът на БСП.