През 2018 г., водени от чувството за национална отговорност и загриженост за състоянието на българските въоръжени сили, БСП взе решение да подкрепи предложените от управляващото мнозинство инвестиционни проекти за превъоръжаване на БА. Още тогава изразихме опасения за начина, по който ще бъдат проведени конкурсите и разходвани тези значителни за възможностите на страната средства. За съжаление още в първия конкурс за избор на нов боен самолет тези наши опасения се оправдаха.

Свидетели сме на скандално потъпкване на парламентаризма и неспазване на заложените от Народното събрание критерии и условия за честен и прозрачен избор. Не поставям под съмнение качествата и достойнствата на избрания самолет. Нито се съмнявам в добрите намерения на нашите партньори от САЩ. Не мога обаче да се съглася с пълното неглижиране от страна на управляващите на процедурата, финансовата рамка на проекта и още поне три конкурсни условия, заложени от същото това управление.

Ето защo от БСП настояваме за спиране на процедурата, публично отваряне на офертите, сравняване на показателите и обяснение на аргументите за вземане на това решение. В предложения от министрите на отбраната и икономиката доклад такива аргументи напълно липсват. Самият доклад е своеобразна подигравка с интелекта на българските граждани.

От Народното събрание се очаква да даде зелена светлина на сделка с абсолютно неясни параметри и без таван на цената, която се очаква да бъде платена от българския народ.