Общинският лидер на БСП Бургас Живко Господинов и неговите колеги вече планират  поредица от интензивни срещи през тази година с жители на общината, с браншове, организации и съсловия, за да ги запознаят със своята „Визия за Бургас“. Целта, която си поставят социалистите, е да намерят място в своята платформа за всички нетрадиционни, нестандартни, смели и решителни предложения, които биха донесли ползи за града и общината.

Фактически опозицията в бургаския общински съвет е разбита на парчета. Как в такава ситуация БСП ще може да прокарва свои предложения и идеи?

Вярно е, че количествено останаха само трима наши съветника. Нямаме група, но това не ни плаши. Дори и само един съветник да имаме, това няма да попречи на БСП да представя свои предложения и да ги отстоява твърдо.

Но пък статута ви на малцинство вероятно  и политическите традиции в бургаския общински съвет, гарантират, че всичките ви предложения ще бъдат отхвърляне…не е ли малко обезкуражаващо за вас?

Не, защото ние очакваме нашите предложения да бъдат припознати от по-голяма част от хората в Бургас, от обществеността. Както казах, и един съветник да имаме, броят на докладните и на питанията няма да зависи от това. Те ще бъдат много.

Каква е тогава вашата цел през 2019 год. Да бъдете чути от бургазлии или да бъдете чути от общинските съветници от мнозинството?

Искаме да бъдем чути от хората, а мисля, че нашата цел е постигната. Ние се доказахме като единствената опозиция в Бургас. Сега вече сме изправени пред по-голямата трудност. Предстои ни да убедим бургазлии, че ние сме алтернативата, единствената алтернатива на ГЕРБ. Работим в тази посока с представянето на нашата визия за различни секторни политики. Надяваме се да бъде приети като алтернатива.

Аз съм изключително доволен от това, че „Визия за България“ премина във „Визия за Бургас“. Предстоят срещи с голяма част от браншови организации, съсловия, които ще ни дадат идеи, предложения. „Визия за Бургас“ е отворен документ и не е за вътрешна употреба. Напротив, той е  изготвен, за да предизвика дискусия в обществото и да привлича предложения, които да бъдат включени в него.

А ако общностите, съсловията и браншовете предложат стъпки, които се различават политически от вашите, ще ги включите ли във „визията“?

Общественият интерес е на първо място. Политиката, която се опитваме да правим подрежда приоритетите така. Първо е националният интерес, регионалният и чак тогава политическият.

Вече почти дванадесет години БСП е извън управлението на Бургас. По време на това изгнание успяхте ли да осъзнаете политическите грешки, които сте допуснали и заради които сте достигнали до такова положение?

Всяка опозиция трябва да прави такива анализи. Докато една партия е управляваща, тя не  анализира управлението си, но когато е извън властта, е тогава има много време да изследва, да проучва, да прави изводи и да разбере къде и в какво е сгрешила. Основната ни задача е да си върнем доверието на хората в Бургас.

Кой трябва да се страхува, ако БСП поеме управлението на Бургас?

Никой не трябва да се страхува от това, че се взимат принципни решения в полза на обществения интерес.

Има ли обществено недоволство в страната и в Бургас и търсите ли близост с протестиращите?

Изцяло подкрепихме протестиращите, но не се включихме в техните протести. Не искаме да политизираме тези прояви. Хората се самоорганизираха и се надявам да има силно гражданско общество, което да си постави исканията  и да ги отстоява без значение на това кои са на власт „сини“, „червени“, „ зелени“ или каквито и да е.

Как ще убедите хората, че в Бургас е време за промяна? Вие убедени ли сте, че е нужна промяна в управлението?

Време е не само за Бургас. Промяна е нужна в цялата страна. Ние имахме кмет за три мандата в Бургас. Нито той нито никой никога не е успявал да спечели четвърти мандат. Това означава нещо. Управлението изхабява. Един политик и една партия трябва да излязат от управлението и да преминат в опозиция, за да си направят ревизия и анализи за грешките, които са били допуснати.

 

автор: Красимир Калудов/burgas-reporter.com