„Предсрочни избори ще има, но едва ли ще са до края на годината”. Това коментира в предаването „Ден до пладне“ по БНР депутатът от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев. „Управлението на ГЕРБ и Патриотите води страната към задъдена улица”, каза той и добави:

„Аз не знам какви са приоритетите на страната в момента, например. Тоест – какви цели гоним. Протестите са закономерни и аз се надявам, без да се стига до ексцесии, разбира се, управляващите да чуят гласа на хората, които протестират. Едва ли в политиката на правителството ще има някаква промяна. Затова – предсрочни избори. Кога ще са те обаче, не мога кажа, но предсрочните избори са едно закономерно продължение на настоящите събития. Поне моята прогноза лично е, че до края на годината едва ли ще се случат, то няма и време, но, може би, най-подходящо е избори 2 в 1“.

Увеличението на цените на електроенергията, на парното, на газа, ще повлияе и на настроението на хората през зимата и на отношението им към управляващите, коментира Николай Тишев.

Относно протестите срещу високите цени на горивата, народният представител посочи, че те не са само социални и икономически. Исканията на протестиращите са и в друга посока. „Там се говори за справедливост като цяло, за стандарт на живот” – добави той.

Разговорът обхвана и темата за проекта на БСП „Визия за България“.

„Това е една дългосрочна програма, която обхваща всички отрасли, тя начертава развитието на страната за следващите 15 – 20 години”, обясни Николай Тишев и посочи за пример здравеопазването: „Един от основните проблеми е, че на пациента се гледа като на клиент. Болниците държавни и общински са търговски дружества, а при едно търговско дружество ако няма печалба, то не може да плаща заплати и бива закривано, а  целта на едно основно лечебно заведение е да даде добра здравна услуга, т.е. да излекува пациента. за това нашето предложение е общинските и държавните болници да се пререгистрират по закона за лечебните заведения, т. е. да не бъдат търговски дружества”.