„Г-жо министър, искам първо да Ви поздравя и да Ви поднеса съболезнованията, защото поехте едно изключително тежко министерство. Това ще го чувствате непрекъснато отсега нататък”, с тези думи се обърна от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на „БСП за България” Петър Кънев към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, преди да зададе въпроса си към нея. Той обясни, че няколко пъти е питал нейните предшественици за лошото експлоатационно състояние на пътя „Царево – Малко Търново”. За съжаление, обаче, досега не са предприети сериозни мерки.

Доскорошният регионален министър Николай Нанков беше обещал отсечката да е в програмата  за ремонти за 2018 г. Преди година  той обясни, че основна реконструкция на пътя не била правена от 40 години; че трайно подобрение може да се постигне само с пълна рехабилитация, а не с текущ ремонт и поддръжка; че индикативната стойност от почти 20 млн. лева за основен ремонт е реалистична; както и че през 2017 г. участъкът е бил включен в програмата и че най-накрая, в рамките на 2018 г., ще започне реализацията.

„Вие сте четвъртият министър, на който задавам този въпрос последните пет години. Какво правим оттук нататък?!”, попита Петър Кънев.

Петя Аврамова отговори, че пътната безопасност е най-важният приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Затова ведомството имало грижи и за този участък. До цялостната рехабилитация щели да предприемат реални действия за осигуряване на безопасността.

Аврамова добави, че пътят е включен в програмата на АПИ за проектиране за 2018 г. Към момента се подготвя документация за обществена поръчка с предмет изработване на технически проекти за основен ремонт на пътни обекти по четири обособени позиции. Първата позиция касае именно 57-те километра от пътя „Царево – Малко Търново”.

„Предвижда се до края на 2018 г. да бъде обявена обществена поръчка, да бъде избран изпълнител. След изготвяне на проекта – той да мине съответните съгласувателни процедури в максимално кратки срокове и след приемането, одобрението на техническия проект да се пристъпи към процедура, открита процедура за избор на изпълнител за основния ремонт на участък II – 99, но в участъка от Бургас до Царево”, заяви регионалната министърка.

Важно обаче било да информира следното: „Агенция „Пътна инфраструктура” е възложила и от другата седмица започва ремонт на пътя, който ще бъде неосновен ремонт, но ще има цялостно полагане, по цялата дължина на трасето на биндер. Така че целият участък ще бъде асфалтиран преди основния ремонт, за който ще има изготвен технически проект и който ще бъде изпълнен след избор на изпълнител 2019-а година.”

Реакцията на Петър Кънев обаче не бе особено възторжена: „Г-жо министър, звучите много оптимистично. Общо взето това, което чухме от Вас, е пълно „копи-пейст” на министър Нанков, на министър Лиляна Павлова и преди това.  Още повече – хора, които разбират от строителство, разбират, че по-рано от две до три години ние няма да имаме основен ремонт на пътя. Както виждате отговора на предишния министър, преди Вас – казва, че с текущи ремонти това трудно може да се оправи.”

Кънев обясни, че вече не знаел как да мотивира министерството и отговорните фактори, че този участък и Странджа са изключително важни за България.

„И миналия път, преди година, си разреших да разкажа какво чудо е Странджа планина и как се налага по много природни и исторически причини там действително да се отдели един сериозен ресурс. Но не знам и вече как да подходим към поредния министър и към поредното обещание. Знаете, че преди около месец стана едно сериозно събитие и едно голямо свличане на другия път – пътя между Бургас и КПП „Малко Търново”. Тогава малко на шега Вашият кмет на Малко Търново обяви, че единственият път оттук нататък е община Малко Търново да направи един референдум и да премине към Турция. Сега аз разбирам, че това е една шега, но виждате, че на хората вече им е дошло до гуша и не знаят накъде”, обясни бургаският народен представител.

Той коментира още: „Знаете, че за този регион има два пътя – единият е „Царево – Малко Търново”, другият е „Бургас – Малко Търново”. Обезлюдяването на Странджа планина е фантастично. Въпросът даже не бих казал, че е транспортен, той не е регионален – въпросът е политически, въпросът е геополитически в светлината на последните събития в региона. И  аз още един път Ви моля. Разбирам последното Ви обещание, че започват кърпежи, започват укрепвания, започва нещо дребно – дали ще е за 50 или 100 хиляди лева, не е толкова важно. Важното е, че четвърта година задаваме един и същи въпрос. Този път е важен за региона, този път е важен за България, разберете го! Благодаря Ви още един път и разчитам, че този път Вашето обещание ще бъде изпълнено.”