Премиери, партийни лидери, еврокомисари и евродепутати от семейството на Партията на европейските социалисти обсъдиха предстоящите европейски избори по време на традиционната си координационна среща преди Европейския съвет в Брюксел.

Домакинът на срещата и лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви:

„ПЕС има волята и енергията да води сериозна и ангажираща кампания за изборите за Европейски парламент през 2019 г. Гласуването през следващата година ще бъде повратна точка за Европейския съюз. Трябва да си възвърнем доверието на гражданите, за да гарантираме, че Съюзът ще оцелее, ще подобри начина си на функциониране и ще фокусира вниманието си отново към хората. “

„Към този момент имаме две силни номинации за общ кандидат на ПЕС за поста Председател на Европейската комисия – еврокомисарите Марош Шефчович и Франс Тимерманс, които с работата си в европейските институции са доказали отдадеността си към европейските ценности и принципите на европейската социалдемокрация. Решени сме да изберем общ кандидат на ПЕС чрез отворен и демократичен процес и съм уверен, че той ще мобилизира левите избиратели за европейските избори.“, добави Станишев.

Крайният срок за номинации за общ кандидат на ПЕС изтича днес, а изборният процес ще приключи официално на конгрес на европейската левица в Лисабон на 7 и 8 декември. Лидерите обсъдиха и политическите резолюции за предстоящия конгрес, които ще бъдат основата на предизборния манифест на ПЕС през 2019 г.

В срещата взеха участие:

Антонио Коста, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия; Педро Санчес, министър-председател на Испания; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК; Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз; Витянис Андюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните; Корина Крецу, комисар по регионална политика; Кармену Вела, комисар по околната среда, морското дело и рибарството; Карл-Хайнц Ламберт, председател на Комитета на регионите; Мария Жоао Родригес, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, председател на Фондацията за европейски прогресивни изследвания; Жан Аселборн, вицепремиер на Люксембург; Елио Ди Рупо, председател на Социалистическата партия на Белгия; Оливие Фере, председател на Социалистическата партия на Франция; Фофи Генимата, председател на ПАСОК, Гърция; Маурицио Мартина, председател на Демократическата партия, Италия; Деница Златева, заместник-председател на БСП и др.