Г-н Господинов, според Вас с какво ще помогне разширяването на Зелената зона за паркиране в Бургас?

Разширяването на зелената зона няма да помогне на хората. Това е една „услуга”, която цели просто събирането на още такси от бургазлии. Нищо не налага разширяването и. Отново ни се излагат доводи, че интензивният и натоварен трафик на автомобили, концентриран в района на Приморски парк и зоните около него налагат регулиране на процеса чрез въвеждане на платено паркиране в зоната на струпване. Твърди се, че след въвеждане на Зелена зона с подзони 1 и 2 е установен траен ред и възможност за безпроблемно паркиране, разбира се за тези, които могат да си платят „услугата”. Услугата обаче е единствено за тези, които събират таксата, „услугата” за всички останали е още една такса. Живущите на тези улици ще трябва да плащат абонамент, за да си паркират колите до домовете си, като в същото време нямат гарантирано паркомясто, въпреки заплащането на стикера.

Как мислите, въвеждането на Синя или Зелена зона решава ли проблема с паркирането в Бургас?

Както  Синята, така и Зелената зона в този си вид всъщност създават, а не решават проблем, още по-малко регулират процеса на струпването на автомобили. Защо казах, че създават проблем? Нека да си отговорим на въпроса какво се случва с автомобилите, които до момента са паркирали на тези улици. Те, разбира се, не изчезват. Просто се преместват на съседните улици извън обхвата на платено паркиране и ето изведнъж се получава концентрация на автомобили в съседна зона и изненадващо за Общината – в нея постъпват писма от живущи, които молят за разширяване на зоната, за да се регулира процесът и така докато в целия град се въведе платено паркиране, и това само, защото хората го искат.

Постигната ли е целта на Зелената зона, за регулиране на паркирането, там където вече съществува?

Категорично представените цели за въвеждане и разширение на Зелената зона не се постигат. Нямаме постигнат траен ред за паркиране, а само поредната такса и прехвърляне на проблема към съседните улици в града.

faktorbg.com