Общинският съвет на БСП – Бургас отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Социалистите присъстваха на церемонията по издигане на българското знаме пред Общината, както и на тържествения ритуал пред Военния клуб в града. За да почетат паметта на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението, на събитието бяха народните представители от ПГ на „БСП за България” Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов, членът на ИБ на НС на БСП Атанас Зафиров, областният председател на ОЖС в БСП-Бургас Тинка Желязкова, председателят на МО в БСП-Бургас Васил Иванов, общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

„Това е един от най-истинските празници на българския народ. Народ, който, разпокъсан от решенията на Берлинския договор, разделен на три в Княжество България, Източна Румелия и Македония, сам  взема в свои ръце съдбата си, не чака Брюксел, Берлин или Москва да му кажат как да действа, решава, че трябва да защити своето национално единство. Това е може би един от последните случаи, в който българският народ сам взима своето решение, а по-интересното е, че сме имали политици, които да го отстояват това решение. Бих се радвал и гордял и в бъдеще да имаме по-независима външна политика и да отстояваме своето единство така, както е записано в парламента ни – Съединението прави силата!” – заяви Петър Кънев.

„6-ти септември е един от най-хубавите български празници. Той е пример за родолюбие и патриотизъм, завещан от нашите деди, символ как националното съгласие по национални проблеми помага за нашето обединение, въпреки мнението на великите сили. Това е пример за оцеляване на нашата държава, който трябва да следваме и днес. Националните интереси трябва да ни обединяват и ние – политици и народ, трябва да ги постигаме с общи усилия” – каза Живко Господинов.

В знак на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., бяха положени венци и цветя на паметника пред Военния клуб.