Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов отправиха множество въпроси към земеделския министър Румен Порожанов относно умъртвените заради чума животни в района на Странджа-Сакар. Едно от основните питания бе – какъв анализ на риска е извършен там и защо, след шапа преди няколко години, е допусната нова епидемия.

Димитър Стоянов обяви, че стопаните са в шок и припомни, че се унищожава поминъкът на малкото останали да живеят в района на обезлюдяваща се Странджа. Той се заинтересува в коя лаборатория е установена заразата, как се унищожават животните и това съгласувано ли е с екоминистерството.

Николай Тишев пък попита министъра дали счита предприетите мерки за адекватни и как оценява действията на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и конкретно на бургаското звено на агенцията. Той също постави въпроса, свързан с обезлюдяването на  Странджа.

Министър Порожанов избегна оценката за ръководството на БАБХ. Взетите мерки били свързани с евродиректива. Алтернативата била да убедим всички държави от Европейския съюз (ЕС), че следва да правим ваксинация, вместо евтаназия, което било съмнително, че може да се случи.

Другата седмица у нас щели да пристигнат най-добрите чужди специалисти да оценят мерките, които са предприети. Това обаче бил първият случай на подобна болест по животните в ЕС.

Тодор Байчев от своя страна отговори, че не е доволен от чутото. Той обяви БАБХ за „успешен екзекутор” на българското животновъдство.