„Аз съм обнадежден, макар и с резерви, АЕЦ Белене наистина да се построи. Нашето решение, което ние предложихме – да падне мораториумът върху изграждането ѝ, не беше прието. Прие се предложението на ГЕРБ, което е частично. Не знам как един сериозен инвеститор ще погледне на това, когато дойде в България и започне да разглежда нормативната база. Първото, което ще види, е решението на НС за спиране на изграждането на АЕЦ Белене”.  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев в предаването Q&A по телевизия Bulgaria on air. Той допълни, че през изминалите години БСП не е променяла позициите си за този проект.

„Между другото, никой не си направи труда, нито министърът на енергетиката, нито  премиерът, да обясни как до вчера това беше един гьол, а в момента вече е обект от национално значение. Явно има някаква промяна” – коментира Тишев.

Относно Закона „Макрон”, народният представител посочи, че на Бойко Борисов и на евродепутатите от ГЕРБ им са големи само приказките, защото в крайна сметка, след всички фанфари, се оказа, че предложенията, които са приети в Комисията по транспорт в европарламента, са дори по-утежняващи от тези, които първоначално бяха предложени.

По време на разговора в студиото се засегна и темата за ЧЕЗ.

„Мисля, че направихме повече от достатъчно да поставим в центъра на вниманието на всички българи този въпрос. Ние го повдигнахме, ние направихме комисия в парламента, извикахме Гинка Върбакова в НС. Направихме и национален протест. Подавахме сигнали в ДАНС и прокуратурата. Поискахме КЕВР да се произнесе и очакваме тяхното решение. Аз се надявам, след всичко, което БСП свърши, тази сделка да не се осъществи и държавата да си влезе в правомощията, защото ЕРП-тата трябва да бъдат държавни или поне 51 % от тях” – заключи Тишев.