„Бургасбус“ трябва да търси и допълнителни приходи, за да излезе от тежката ситуация с натрупани близо 4 милиона лева загуби. Това коментира в предаването „Ден до пладне“ по БНР – Бургас общинският съветник от БСП Евгений Мосинов. „Трябва и по-строг контрол в общинския превозвач“, смята той.

„Управителят на „Бургасбус“ ни съобщи, че около 10 – 15% от приходите са от други превози – туристически и случайни“, каза Мосинов и добави: „Идва летният сезон, в който дружеството, според мен, може да участва по-дейно в този тип превози – туристическите превози от летището до хотелите, за да реализира едни относително бързи и по-лесни приходи“.

Според Мосинов, е редно да се мисли и в посока намаляването на наема, който дружеството заплаща на Община Бургас за новите автобуси. Нужен е и по-строг контрол, който да осъществява Общинският съвет.

„Общинският съвет трябва да си влезе в ролята на принципал. Ако приемем, че ресорният заместник – кмет не упражнява достатъчно контрол или не може да го упражнява, то аз бих искал Общинският съвет да назначи в дружеството прокурист. Наш представител, който да ни информира всеки месец за състоянието на дружеството. Ако е прав управителят за наличие на положителни тенденции – ние ще ги видим. Ако не – ще трябва да се взимат други мерки“ – коментира още общинският съветник от БСП.

„Намаляването на персонала е резонна мярка, но с негативен социален ефект и ние едва ли ще я подкрепим“, допълни той.