БСП Бургас събра под знамената си членове и симпатизанти, които преминаха по центъра на Бургас, за да протестират срещу ниския стандарт, корупцията и бедността. Ето и първомайското послание на общинския лидер на социалистите Живко Господинов.

Какво ви събира тук под тези знамена?

Спазваме традицията. БСП Бургас винаги отбелязва 1 май с митинг–шествие и с празнична програма. Тази година,освен ден за празник, е и ден за протест срещу бедността и корупцията. Най-вече като нетърпимост към корупцията.

По-лоша от самата корупция е търпимостта към нея. Затова искаме да апелираме към хората за абсолютна нетърпимост към корупцията, защото нейна функция е бедността.

Днес е ден на труда, но работните места увеличават ли се или намаляват в Бургас?

Между 30 000 и 50 000 души в активна възраст напускат годишно нашата страна. Лошото е, че държавната политика, която водят управляващите, спомага за този процес, вместо да го намалява.

Накъде тогава ще върви кривата на бедността? Ще се увеличава или ще намалява?

Това зависи от нас самите. Затова призоваваме за нетърпимост към корупцията, защото не може при този ръст на сивата икономика да очакваме достойно заплащане. При липсата на стандарт и достойно заплащане кривата на бедността няма как да намалява.

Към кого е вашето послание за 1-ви май? Към работодателите или към работниците?

Определено към работодателите. Между тях има много съвестни хора, които знаят, че ако не плащат добри заплати няма как да имат и добри работници. Но има и не малка група работодатели, които за съжаление се мислят за робовладелци. Затова ниският стандарт и ниското заплащане са една от причините за липса на квалифицирана работна ръка у нас. За това и всяка година все повече хора в активна възраст виждат изход от кризата в България в Терминал 1 и 2 на летище София. Трябва да спре рекламата на България с мотото за евтина работна ръка иначе сме обречени на изчезване, като държава.

Интервю на burgas-reporter.com