„Вторият вариант за райониране на страната, за нас, е много кардинален, имайки предвид, че вече 10 години съществуват сегашните региони. Създадени са много икономически, транспортни и други връзки. А сега да се отива към нов вариант, при който се променят всички региони, ние не го приемаме. Още повече, че в този вариант има опасност Бургас да не бъде център на икономически район. Това ще доведе до създаване на нови институции, администрацията от Бургас ще се премести във Варна. А  това, от своя страна, е загуба на работни места, загуба на директен достъп до европейските фондове. Има много негативи този вариант“. Това заяви председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Стойко Танков в ефира на Канал 0. Той посочи, че всички политически партии трябва да обединят усилия да защитят Бургас, за да си остане център на икономически район.

„Смятам, че областният управител и кметът на Бургас също не са съгласни, но въпросът е да не се снишаваме пред националните ръководства, а да тръгнем да действаме, за да не допуснем да се случи този вариант за райониране. Притеснително е, че варненци вземат инициативата, което говори, най-вероятно, за скрито обещание“ – добави Танков.

Областният председател на БСП обясни, че има два повода за новото райониране – падането на Северозападния регион под 800 000 жители и второ, това, че София, по настояването на европейските институции и на националното сдружение на общините, трябва да се отдели в самостоятелен район. „Софиянци използват такъв претекст да се включат в някой по-слабо развит район, за да могат отново да ползват европейски средства за развитието на столицата. Ние нямаме нищо против София да получава най-големия дял от европейските средства за регионално развитие, но не може всички средства да отиват там“ – подчерта Стойко Танков. „За нас, от БСП – Бургас, е по-приемлив третият вариант, именно при който София се отделя от останалите райони, формира се Югозападен регион, в който влизат Враца, Монтана, Видин, Благоевград, Перник, Кюстендил, а останалите региони си запазват сегашното състояние. Бихме приели и първи вариант, при който Бургас също си остава областен център“ – допълни той.

Според Танков в Бургас също трябва да се проведе обществено обсъждане по темата.