„Ние искаме референдума, защото стичаме, че Истанбулската конвенция е напълно излишна, предвид това, че нашето законодателство е синхронизирано с нея и всичките норми, които искат да бъдат приложени, на практика ги има кодифицирани в различни закони”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев в предаването „Брюксел 1” по телевизия Bulgaria ON AIR.

„Тази конвенция би трябвало да бъде придружена с един обяснителен доклад, който на нас не ни се представя от Министерски съвет, трябва да има оценка за въздействие – конвенцията какви очаквания ще произведе върху обществото и какви законодателни промени ще бъдат предприети. Другото, с което ние не сме съгласни, е по отношение на тълкувателните норми, които искат да бъдат въведени по отношение на това що е това пол, какво е стереотипно поведение между мъжа и жената и най-вече, че се посяга върху обучението на децата” – обясни Байчев.

Той коментира, че в България нямаме нужда от нов прочит на половете и най-вече на обяснението що е това „социален пол”.

„Смятам, че българското общество е консервативно, има изграден стереотип за семейството. Опитват се да наложат една правна рамка, от която да черпят права хора, които не са застрашени от нищо” – посочи Байчев.