„Трябва да вървим към обществена дискусия и евентуално референдум за Истанбулската конвенция, защото тук не става дума за политически различия, а за ценностна ориентация и хората трябва да решат дали ще вървим в тази посока. Аз си мисля, ако тази конвенция се приеме с гласовете на ГЕРБ и ДПС, какво ще направят „Патриотите“? Моята прогноза е, че те няма да напуснат правителството. Може да се сринат електорално, но няма да го напуснат, защото там става дума за пари”.  Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев в ефира на Радио К2.

Той заяви, че всички вероизповедания в България са категорично против конвенцията, обществото също е негативно настроено, но въпреки това тя се внася ударно за разглеждане в парламентарните комисии и през следващата седмица влиза за разглеждане в Народното събрание. Тишев добави, че ако Народното събрание приеме конвенцията, тя става с ранг на закон, а тълкувателната декларация, която е предложена да се израбоити, няма никакви правомощия. Тя е просто „прах в очите“ и опитът на Полша го доказва.

Разговорът обхвана и темата за вота на недоверие.

„Вотът не е само опозиция срещу управляващи, той е сигнал към българското общество, че има една опозиционна партия, която мисли заедно с обществото, че това е проблем и ние трябва да го дискутираме!”, категоричен бе народният представител.

Николай Тишев коментира и изтичането на първата година от мандата на президента Румен Радев.

„Румен Радев е изключително успешен президент и истински обединител на нацията. Самият отчет на държавния глава е изключително подробен и обстоен. В този отчет се съдържат и някои изводи, които се споделят от БСП, като например това, че Народното събрание се е превърнало в гумен печат на Министерски съвет” – каза Тишев.

На въпроса има ли проблеми в системата БАЦИС, Николай Тишев обясни, че в нея се оказва, че всеки може да влезе по всяко време и да промени нещо и за това не остава следа, тоест липсва контрол.

Относно искането на ДПС за програмен кабинет Тишев коментира, че преди това самите ДПС трябва да обяснят какво точно имат предвид. Той продължи, че ДПС видимо изглеждат като опозиция, но икономически са в управлението, защото по ключови въпроси за ГЕРБ, когато „Патриотите“ са против, те ги подкрепят. Затова получават и съответния финансов транш.