Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев се срещна с организацията на левицата в Айтос. В рамките на срещата бяха поставени редица въпроси, свързани както с вота на недоверие, който БСП внесе по-рано тази седмица, така и по вътрешнопартийни теми.

„Когато се получи симбиозата между политици и хората, които ги избират, нещата се получават. Пример за това беше избирането на Румен Радев за президент – синергията между кандидатурата на Радев и БСП беше ключова за победата ни на президентските избори“ – каза пред присъстващите Кирил Добрев. „Никой не може да каже, че това не е победа на БСП, защото в крайна сметка – вицепрезидент е Илияна Йотова – емблематично лице за левицата“ – добави той.

Зам.-председателят на БСП направи преглед и на резултатите от парламентарните избори, като подчерта, че за него израза “морална победа” не съществува.

Добрев не спести похвалите си за работата на парламентарната група, в която половината членове са народни представители за първи път. „Народните ни представители успяха да покажат, че са силна национална опозиция и няма да простят нито един гаф, нито една схема на управляващите“ – коментира заместник-председателят на БСП. Той подчерта, че с работата си парламентарната група и председателят Корнелия Нинова показаха, че само БСП може да бъде алтернатива на ГЕРБ.

„Преди година в ляво работеха няколко политически субекта, които взимаха гласове от БСП, но вече може да се каже, че в момента същите политически субекти са просто едни коментатори“ – допълни Кирил Добрев.

„За съжаление на местно ниво все още не сме изразителна и ясна опозиция на управляващите и това трябва да се промени. Само така ще можем да върнем вярата на хората в БСП и да променим нещата в общините, където дерибействат ГЕРБ“ – каза пред присъстващите Кирил Добрев.

Той коментира и казуса с Истанбулската конвенция. „Държа да направя уточнението, че ние като всички нормално мислещи хора сме срещу насилието над жени. ОЖС проведе няколко кампании по тази тема, които бяха изключително смислени. Тук говорим за проблем не просто в превода, а и за спорни моменти, които юристите тълкуват различно“ – коментира Кирил Добрев. „Не съм съгласен да налагаме каквото и да е решение силово на обществото ни, при положение, че то е толкова разделено по тази тема. БСП предложи в парламента домашното насилие в Наказателния кодекс да се третира като престъпление от общ характер, а не както досега от частен и да се увеличат наказанията за насилниците и др.“ – добави той.

Председателят на БСП Айтос Милена Куртова-Радева подари на госта кукерска маска с пожелание да го предпазва и закриля от лошите сили.

На срещата в Айтос присъстваха също народните представители от „БСП за България“ инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев, областният председател на БСП Бургас Стойко Танков, общинският председател на БСП Бургас Живко Господинов и Атанас Зафиров – член на ИБ на НС на БСП.